Aragonès i Puigneró van refermar en una reunió que la consulta dels Jocs seria només a l'Alt Pirineu i a l'Aran

A la trobada, celebrada la setmana passada, també hi van participar les conselleres Laura Vilagrà i Victòria Alsina; els grups d'ERC i Junts han votat a favor d'incloure Berguedà, Ripollès i Solsonès al procés de participació

Pere Aragonès i Jordi Puigneró, aquest dimecres al Parlament.
Pere Aragonès i Jordi Puigneró, aquest dimecres al Parlament. | ACN
24 de febrer del 2022
Actualitzat a les 19:31h
El Parlament ha viscut aquest dijous una votació especialment particular, perquè els diputats de Junts i ERC s'han posicionat a favor d'una moció en què s'insta el Govern a "consensuar" amb el Berguedà, el Ripollès i el Solsonès la seva incorporació al procés participatiu sobre els Jocs Olímpics d'Hivern. Un procés que ha de culminar en una consulta en què només, en principi, hi podran votar els habitants de la vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran amb un cens aproximat de 63.000 persones. Segons fonts governamentals consultades per NacióDigital, la setmana passada es va produir una reunió al més alt nivell en la qual es va refermar el compromís del Govern a celebrar la consulta exclusivament a l'Alt Pirineu i a l'Aran, malgrat les peticions de les altres tres comarques, que reivindiquen tenir pes en la decisió que s'acabi prenent.

En aquesta reunió hi van participar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el vicepresident Jordi Puigneró, la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. Alsina és l'encarregada de preparar la consulta a nivell tècnic, mentre que Vilagrà és qui té les competències en matèria esportiva i també està centrada en la interlocució amb el territori. En aquesta reunió, segons les fonts consultades, es va insistir -sense discrepàncies- que l'abast de la consulta seria a l'Alt Pirineu i a l'Aran, com ja es va acordar prèviament en una altra reunió. De fet, el Govern va anunciar el cens de la votació fa tot just un més. La votació serà vinculant i se celebrarà a la primavera, tot i que encara no hi ha una data tancada.

Les mateixes fonts governamentals atribueixen al grup parlamentari de Junts els moviments que hi ha hagut en les últimes hores al Parlament al voltant d'una moció dels comuns en què s'instava a incorporar el Berguedà, el Ripollès i el Solsonès al procés de participació. En Comú Podem entén que la moció insta a incloure a tot el territori afectat tant al procés participatiu com a la consulta popular. Amb tot, Vilagrà, ha dit que la moció pactada no implica ampliar la votació, sinó que insta a "treballar" amb les comarques sobre la seva implicació a l'hora d'abordar els Jocs.

Malgrat tot, en un comunicat, ERC i Junts han afirmat que la consulta "no ha estat motiu de discussió" i que la seva posició "no impedeix que els grups parlamentaris que donen suport al Govern arribin a acords amb altres forces que permetran accentuar la implicació de la resta del territori". Les dues formacions Indiquen que això es refereix "molt especialment de les comarques del Ripollès, el Berguedà i el Solsonès, en el procés participatiu associat a la configuració de la candidatura".