Aragonès adverteix dels efectes «preocupants» per a Catalunya de la guerra a Ucraïna

El president de la Generalitat assegura que els conflictes armats "no resolen mai res" i remarca que Rússia s'ha saltat la legalitat internacional

Pere Aragonès i Victòria Alsina, a Palau.
Pere Aragonès i Victòria Alsina, a Palau. | Govern
24 de febrer del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 16:40h

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comparegut aquest dijous des de Palau per pronunciar-se sobre la guerra a Ucraïna, provocada després de l'atac de l'exèrcit rus. "Condemnem rotundament i mostrem el rebuig a l'atac i invasió militar. Viola la legalitat internacional i tindrà conseqüències sobre Catalunya", ha ressaltat Aragonès, que ha demanat el cessament de les "hostilitats" i el "retorn a les vies diplomàtiques". "La guerra mai resol res, només agreuja els conflictes i sempre té costos elevats i inacceptables amb vides humanes innocents", ha indicat el dirigent d'ERC.

Aragonès ha apuntat que cal "refermar" el compromís amb la "pau" i la "independència" d'Ucraïna. El president ha mostrat "voluntat d'acollida" en cas que hi hagi refugiats del país. Pel que fa als efectes econòmics de la guerra, ha apuntat que hi haurà una afectació "preocupant" pel que fa al cost de l'energia i les matèries primeres. "Davant d'aquesta realitat, hem creat un grup de seguiment intern", ha indicat Aragonès. Demà divendres es farà la primera reunió d'aquest organisme. Les actuacions, ha dit, seran "coordinades" amb Europa i també amb la comunitat internacional.

Referint-se als ucraïnesos que viuen a Catalunya -un total de 22.000-, Aragonès ha ressaltat que són "al seu costat" de manera "incondicional". "Treballarem per donar suport a les famílies i per minimitzar el màxim que sigui possible els efectes causats per la invasió russa a Ucraïna", ha apuntat el president de la Generalitat.