Rússia controla Txernòbil i ja és a les portes de Kíev

L'exèrcit rus bombardeja ciutats ucraïneses des d'aquesta matinada i ja es comptabilitzen desenes de morts i ferits de tots dos bàndols; la comunitat internacional condemna l'atac mentre Putin avisa de "conseqüències mai vistes" si hi ha "interferències"

Un dels objectius d'Ucraïna bombardejat per Rússia, aquesta matinada
Un dels objectius d'Ucraïna bombardejat per Rússia, aquesta matinada | Europa Press
Victor Rodrigo / Lluís Girona
24 de febrer del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 16:39h
La guerra ha arribat a Ucraïna. L'exèrcit rus, per ordres de Vladímir Putin, ha iniciat aquesta matinada un atac coordinat sense precedents per ocupar diverses zones del país veí, i ja és a les portes de Kíev. Per altra banda, segons expliquen diversos mitjans internacionals, Rússia també hauria controlat Txernòbil, tal com ja havia advertit el president ucraïnès Volodímir Zelenski. "Els nostres defensors donen la vida perquè la tragèdia de 1986 no es repeteixi", ha afirmat el dirigent en referència a l'accident nuclear durant el període de l'URSS.

En un discurs televisat, el líder rus ha anunciat la invasió "per protegir els ciutadans de la regió del Donbass". L'exèrcit de Rússia ha realitzat bombardejos contra diverses ciutats i punts estratègics militars ucraïnesos des de primera hora de la matinada, en una situació caòtica per al país veí. Ara per ara, el ministeri de Sanitat d'Ucraïna parla de 57 morts i 169 ferits. Altres informacions, a primera hora de la tarda, apunten a desenes de morts de tots dos bàndols. Rússia també ha informat, passades les 15 h, que han aconseguit destruir 75 instal·lacions militars d'Ucraïna, 11 aeròdroms i una base naval. 

Les informacions creuades sense confirmar arriben de tots dos bàndols: les forces ucraïneses afirmen haver abatut 5 caces russos, un helicòpter i 50 soldats. El govern d'Ucraïna assegura que està combatent les forces d'invasió, però el Kremlin assenyala que els soldats rebels de les províncies de Lugansk i Donetsk han començat una contraofensiva contra l'exèrcit d'Ucraïna amb el suport de les forces russes. 

Segons les darreres informacions, actualitzades aquest dijous al migdia, les tropes russes ja han travessat la frontera de la regió de Kíev, a 50 quilòmetres de Bielorússia, i han atacat un aeroport molt a prop de la capital ucraïnesa. Les tropes russes es troben a 150 quilòmetres de Kíev, on s'han produït diversos combats aeris, amb la participació de diversos helicòpters. Reporters de la zona i veïns que es troben en el lloc dels fets han mostrat a través de les xarxes socials aquests enfrontaments violents. El govern d'Ucraïna també ha confirmat que un avió militar del seu exèrcit s'ha estavellat als afores de Kíev, entre els municipis de Zhukivtsi i Trypillia. Segons la informació oficial del ministeri de l'Interior del govern de Volodímir Zelenski, han mort 5 de les 14 persones que hi havia a bord de l'aparell.