Cs salva Marín i evita que el ple de l'Hospitalet li demani la dimissió

ERC rep el suport dels comuns i el PP, mentre el PSC compara les imputacions del cas Consell Esportiu amb les vinculades amb l'1-O o la d'Ada Colau

Núria Marín, arribant als jutjats de l'Hospitalet quan hi va declarar.
Núria Marín, arribant als jutjats de l'Hospitalet quan hi va declarar. | ACN
23 de febrer del 2022
Actualitzat a la 13:20h
El ple de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat ha declinat reclamar a l'alcaldessa, Núria Marín, que renunciï a aquest càrrec i al de presidenta de la Diputació de Barcelona, així com al segon tinent d'alcaldia, Cristian Alcázar, tots dos investigats pel cas del Consell Esportiu. Malgrat haver reclamat públicament la seva dimissió, Cs aquest dimecres s'ha abstingut davant la moció d'ERC que ho demanava.

Els socialistes disposen de majoria absoluta al consistori, amb 14 dels 27 regidors, però tant Marín com Alcázar s'han abstingut de participar del debat i votació d'aquest punt, així com el regidor del PSC denunciant del cas, Jaume Graells. Això situava l'èxit de la moció en mans de Cs, per bé que, d'haver-se aprovat, això no hauria obligat als investigats a renunciar, tot i que hauria estat una derrota política simbòlica. En tot cas, per tombar Marín -qui ha demanat que s'arxivi la seva causa-, caldria que l'oposició presentés i guanyés una moció de censura, un horitzó ara molt improbable.

El líder municipal de Cs, Miguel García, ha justificat la seva abstenció per no fer seguidisme d'ERC, qui assegura que "amaga els seus casos de corrupció i hi posa la catifa a sobre". El regidor havia proposat afegir a la moció que també s'hi instés a Pere Aragonès a cessar el secretari d'Acció Exterior, Gerard Figueras, també investigat en el cas Consell Esportiu, i que es demanés també les renúncies de dirigents investigats en altres causes judicials, en concret la de la presidenta del Parlament, Laura Borràs; el conseller d'Educació, Josep-Gonzàlez Cambray; i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Els republicans, però, ho han rebutjat.

El portaveu del grup municipal d'ERC i cap de l'oposició, Antoni Garcia, ha denunciat "un nou episodi en què PSC i Cs fan pinça per blanquejar la corrupció", després que la formació de Miguel García ja evités en primera instància que el consistori es presentés com a acusació particular en la causa -tot i que mesos més tard sí que es va aprovar- i ha vetat les compareixences dels investigats en la comissió municipal sobre el cas. Igualment, ha lamentat que "la taca d'oli de la corrupció i el clientelisme s'estén a altres organismes" arran de l'operació policial a Cornellà, mentre els encausats "continuen amagant el cap sota l'ala sense donar cap tipus d'explicació".

La portaveu dels comuns, Ana González, ha recordat que el seu grup "ha anat més enllà de les paraules", ja que el partit s'ha presentat com a acusació particular en el cas, i ha assenyalat que, amb la informació de què disposa, "les evidències de presumpta corrupció són molt clares". Els fets, ha insistit, "connecten amb casos com la Gürtel, el 3%, el cas dels ERO andalusos o els fets actuals del PP a la Comunitat de Madrid", mentre que "l'equip de govern sembla més interessat en defensar els interessos del seu partit, el PSC".

Ha donat suport a la moció també la regidora del PP, Sonia Esplugas, qui ha lamentat que estiguin apareixent "informacions molt greus sobre delictes com la malversació, prevaricació, frau a l'administració i omissió del deure de perseguir un delicte". "Diuen que no quedarà en res però les informacions periodístiques els desmenteixen", ha afegit, i ha asseverat que "Marín i Alcázar tenen responsabilitat, el jutge decidirà si penal, però sí política i de mala gestió".

El primer tinent d'alcaldia del govern municipal, Francesc Belver, ha denunciat demagògia i cinisme en la moció. "Aquí hi ha hagut fiscals i jutges que han oblidat la presumpció d'innocència", ha asseverat, i ha acusat de calúmnies aquell qui afirmi que el PSC de l'Hospitalet s'ha finançat amb recursos que no són propis. En aquesta línia, el també regidor del PSC José Castro ha equiparat les imputacions de Marín i Alcázar amb les dels encausats de l'1-O o amb la d'Ada Colau i ha ironitzat: "Ens congratula que ERC ara ja faci confiança a les forces de seguretat de l'Estat".