«Breakfast at Tiffany's», nova víctima de la censura cinematogràfica

La cadena britànica Channel 5 suprimeix diverses escenes on apareix un personatge asiàtic, clarament marcat per patrons racistes i xenòfobs

Audrey Hepburn, en un moment de la pel·lícula
Audrey Hepburn, en un moment de la pel·lícula | Paramount Pictures
22 de febrer del 2022
Actualitzat a les 18:39h
Nou episodi de censura per a una pel·lícula marcada pel racisme. Breakfast at Tiffany's, un clàssic del cinema de 1961 dirigit per Blake Edwards -adaptat de l'obra literària d'èxit escrita per Truman Capote-, ha patit les tisores de la cadena britànica Channel 5 en diverses escenes. El motiu és ben clar: el personatge del senyor Yunioshi -veí de la Holly (Audrey Hepburn) a Nova York- interpretat per l'actor Mickey Rooney i caracteritzat amb diversos elements racistes i xenòfobs.

El rotatiu anglès The Daily Mail ha revelat quines són les escenes concretes que seran eliminades de la pel·lícula de la Paramount Pictures. És una decisió presa perquè consideren, des de la cadena britànica, que "pot ferir la sensibilitat dels espectadors" i per això mateix han decidit eliminar-les quan emeti la pel·lícula per les seves ones. Fins ara l'obra d'Edwards no havia rebut cap mena de tisorada per part de cap plataforma o canal, encara que diverses emissores britàniques com Sky van decidir col·locar un missatge a l'inici del film.

L'adaptació cinematogràfica de 1961, però, també va exercir certa censura contra l'obra literària original de Capote. El llibre era molt més obscur, més tèrbol i amb moments que van ser censurats per ser immorals a causa del Codi Hays, les normes de conducta de Hollywood que es van mantenir fins 1967. 

Les primeres veus de crítica no s'han fet esperar. El mític director de cinema i exmembre dels Monty Python, Terry Gilliam, ha carregat durament contra aquesta decisió de Channel 5, assegurant que "eliminar escenes que ja havien sobreviscut als censors oficials dels anys 60 és perillós i absurd". En aquesta línia, l'actor i productor Sean Hepburn -fill d'Audrey- justificava el personatge de Rooney per ser els cànons de l'època. "S'hauria de posar una advertència al principi, avisant que el film es va fer el 1961", ha explicat al Daily Mail.

L'estiu del 2020 es va viure una onada similar amb la plataforma HBO. Diverses pel·lícules van ser eliminades de la plataforma -després restaurades, amb missatges a l'inici del film- per racistes. Una de les més afectades va ser Allò que el vent s'endugué. La mort de George Floyd en mans de la policia de Minneapolis i les protestes posteriors arreu dels Estats Units han provocat una onada d'introspecció i revisió de les obres de Hollywood, dels catàlegs de les plataformes i de la indústria de la televisió.