Només el 12% de les empreses compleix amb la paritat als òrgans de direcció

La presència de la dona en els consells d'administració i els alts càrrecs no ha variat en els darrers set anys, segons dades de la Cambra de Comerç

Foto de grups dels directius del grup Volkswagen minuts abans de començar la roda de premsa de presentació de resultats del 2018, sense cap dona.
Foto de grups dels directius del grup Volkswagen minuts abans de començar la roda de premsa de presentació de resultats del 2018, sense cap dona. | ACN
17 de febrer del 2022
Actualitzat a la 13:26h
La igualtat encara haurà d'esperar en l'alta direcció empresarial. La dona continua infrarepresentada en els llocs directius i els consells d'administració a les empreses catalanes i aquesta situació no s'està corregint. Aquesta és la principal conclusió de l'estudi Presència de dones en consells d’administració i càrrecs directius a les empreses de Catalunya, que aquest dijous ha presentat l'Observatori Dones, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç. L'informe mostra dades d'un total de 188.975 societats amb seu social a Catalunya.

La llei d'Igualtat del 2007 estableix que les societats amb un actiu de més d'11.400.000 euros, una facturació superior als 22.800.000 euros i més de 250 treballadors han de procurar incloure en el seu consell d'administració un nombre de dones entre el 40% i el 60%. Però això, com veurem, no es compleix. Segons l'Observatori, de les 2.657 societats catalanes subjectes a la llei, només 319 empreses (el 12%) té un 40% de dones al consell d'administració. Un percentatge que no ha variat significativament els darrers set anys. Les dones són el 17,2% en els consells d'administració de les empreses de més de 250 treballadors, percentatge no gaire diferent al que s'observa en les empreses de 50 a 250 treballadors (el 16%).

Com assenyala l'estudi presentat a la Cambra, no hi ha una relació positiva entre grandària empresarial i presència femenina en llocs de responsabilitat, malgrat que les empreses de més de 250 treballadors han tingut més temps per adaptar-se a la normativa i per veure els resultats de l'aplicació dels plans d'igualtat.

Més dones en publicitat i recursos humans
Si parlem per sectors, en el conjunt de societats mercantils, la presència femenina en els consells d’administració és el 25,3% (a les empreses públiques el 29,8%), i en els càrrecs directius del 22,8%. En el càrrec de presidència les dones són únicament el 18,5% i en la direcció general el 15,3%. No obstant això, les empreses que tenen més paritat al consell d'administració també tenen més dones al comitè de direcció: en empreses amb més del 40% dones al consell d'administració, les dones representen el 55% en el comitè de direcció, mentre que en les que tenen menys del 40% de dones al consell, són només el 15% en la direcció.

Els percentatges més alts de directives s’observen en la direcció de publicitat, recursos humans, qualitat, màrqueting i financera (29-39%), mentre que els més baixos es donen en la direcció tècnica, producció, comercial, direcció general, informàtica i operacions (entre el 12-18%).

Les TIC, al darrere
Tampoc en sectors de la nova economia s'observa un canvi substancial pel que fa a igualtat. Així, la presència femenina en els llocs de responsabilitat al sector TIC és menor que a la de la resta d'empreses: només hi ha un 13,5% de dones als consells d'administració de les empreses TIC enfront al 25,7% a la resta. I tan sols hi ha el 19,6% de llocs directius en les empreses TIC enfront al 22,9% a la resta.