Interior deixarà d'aplicar la llei mordassa per evitar multes a manifestants pacífics

Els Mossos continuaran aixecant acta dels fets, però serà la conselleria qui s'encarregui del procés d'instrucció; la decisió del Govern busca empara en la jurisprudència d'Estrasburg

Una concentració per evitar un desnonament.
Una concentració per evitar un desnonament. | ACN
14 de febrer del 2022
Actualitzat a les 12:51h
El Departament d'Interior deixarà d'aplicar la llei mordassa. Així ho ha confirmat el conseller Joan Ignasi Elena en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. Malgrat que la legislació validada pel PP és vigent a l'Estat i obliga els Mossos d'Esquadra a aixecar acta dels fets que es produeixin en concentracions o protestes, la Direcció General d'Administració de Seguretat assumirà el procés d'instrucció, tràmit que determina la imposició de sancions. El Govern entén que l'empara la jurisprudència del Tribunal d'Estrasburg per fer prevaldre l'exercici dels drets fonamentals sobre la llei de seguretat ciutadana. 

La intenció d'Interior és evitar sancions en manifestacions pacífiques i garantir la feina dels mitjans de comunicació. Per això, aplicarà un mecanisme de ponderació de drets. "Els Mossos no aplicaran la llei mordassa emparant-se en sentències europees. No té cap sentit que quan una persona es manifesta pacíficament pugui ser sancionada", ha exposat el conseller. El canvi d'actuació també permetrà al Govern revertir sancions dels darrers mesos si s'han presentat al·legacions. Un exemple en podrien ser les multes imposades a col·lectius en defensa de l'habitatge personades en desnonaments o els perjudicis patits per periodistes en l'exercici de la seva feina.

El conseller Elena també ha valorat ha valorat la decisió d'Interior d'acabar amb els talls a la Meridiana, una informació avançada dijous per NacióDigital. La protesta s'havia de traslladar aquest dissabte a una ubicació propera, per ordre d'Interior, però els manifestants van persistir, amb la presència afegida de la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Elena ha posat en dubte que els talls tinguin el resultat perseguit. "En què contribueix a cap causa que un grup reduït de persones impedeixi durant dos anys el pas a desenes de milers de persones? A mi em sembla que molt poc", ha afirmat el conseller, que ha defensat la decisió per "motius d'ordre públic", arran dels incidents detectats recentment per la presència de manifestacions alternatives de grups espanyolistes.

Els talls a la Meridiana han derivat en una polèmica política, per la decisió de Borràs de participar-hi durant uns minuts dissabte. "Em va sorprendre, em va contrariar bastant", ha raonat el conseller d'Interior. Elena ha apuntat que la presència de la presidenta de la cambra catalana a la concentració independentista s'explica en "clau personal, com a conseqüència de la crisi que s’ha produït al Parlament". El conseller, que manté una bona relació personal amb Borràs, ha admès que encara no hi ha parlat, però que ho pensa fer. "És la presidenta del Parlament. Era el dia el que el Govern havia decidit el contrari. La seva presència a la Meridiana té unes implicacions polítiques que a ningú se li escapen", ha afegit.