Borràs evita l'autocrítica en el cas Juvillà: «La meva proposta de resistència no ha estat acceptada»

La presidenta del Parlament, que evita detallar el pla de defensa de l'escó del diputat de la CUP i lamenta com l'ha condicionat el precedent del cas Torra, retreu inacció al conjunt de l'independentisme: "No s'ha volgut evitar"

Laura Borràs, amb el diputat de Junts Francesc de Dalmases.
Laura Borràs, amb el diputat de Junts Francesc de Dalmases. | Junts
07 de febrer del 2022
Actualitzat a les 14:12h
Laura Borràs sempre havia defensat que no permetria que es retirés l'escó a un diputat, com li va passar a Quim Torra, un missatge per marcar distàncies amb el seu predecessor, Roger Torrent. A l'hora de la veritat, però, Borràs ha obtingut els mateixos resultats que va aconseguir el seu predecessor. S'esperaven, doncs, les explicacions de la presidenta del Parlament després que dijous no acceptés la delegació de vot de Pau Juvillà -tal com li havia demanat la CUP- i el Parlament donés per feta la substitució del diputat anticapitalista, que poques hores després va confirmar la secretària general del Parlament, Esther Andreu, nomenada per la mateixa presidenta de la cambra. En una entrevista a El món a RAC1, Borràs ha defensat aquest dilluns la seva actuació sense fer autocrítica. "Vaig plantejar una proposta ambiciosa de resistència col·lectiva Som aquí perquè la proposta no ha estat acceptada", ha afirmat la dirigent de Junts sense voler detallar el seu pla.

Borràs ha evitat admetre errors en tot el procés de resposta al cas Juvillà -després d'haver liderat el discurs de la desobediència institucional- i ha repartit responsabilitats entre els actors de l'independentisme per no haver pogut defensar l'escó del diputat de la CUP. "La conclusió no és que no es pugui evitar. És que no s'ha volgut evitar", ha subratllat la presidenta de la cambra, que ha admès que va traslladar el seu pla al president de la Generalitat, Pere Aragonès. Tot i no voler-ho detallar, Borràs no ha negat que demanés a Aragonès que desobeís la sentència del 25% de castellà a l'escola en el marc de la proposta de "resistència col·lectiva", un fet que tenia conseqüències sobre els directors d'escola. Això tampoc ho ha negat. "Era una proposta de país, per defensar-nos com a país", ha insistit. "Avui estic més convençuda que mai que l'estratègia que he plantejat és l'estratègia", ha recalcat, abans d'exposar que no ha desistit d'aplicar-la, per bé que Juvillà ja ha estat despullat del seu escó.

En el relat per exposar com a acte de coherència el seu comportament al capdavant del Parlament, Borràs ha recalcat que el precedent del cas Torra l'ha condicionada "extremadament". "Quan la repressió avança, el que ve al darrere ho té molt més difícil", ha raonat per marcar distàncies amb Torrent. En aquest sentit, ha subratllat que, a diferència del que va fer el seu predecessor, el cas del diputat de la CUP "s'ha plantejat sempre de manera diferent".

Entén Borràs que ha demostrat en tot moment que estava disposada a arribar fins al final en el cas Juvillà. Si no ha estat possible -ha sostingut la presidenta del Parlament- ha estat per la falta d'una acció unitària de l'independentisme i la força del precedent Torra, que la Junta Electoral Central (JEC) ha convertit "en llei". "Tirar endavant sola és un sacrific estèril", ha afirmat. També ha apuntat que és possible que hi hagi independentistes que la vulguin "sacrificada". "Em vaig sentir inútilment exposada després d'haver fet una proposta sincera", ha reblat.

Explicacions a la junta de portaveus, a porta tancada
La presidenta del Parlament té previst oferir explicacions parlamentàries, tal com li van demanar aquest cap de setmana els comuns. Ara bé, ha dit que les exposaria en una pròxima reunió de la junta de portaveus, on hi tenen representació totes les formacions, però que se celebra a porta tancada, sense accés per a la premsa. Borràs ha repetit que era "fals" que Juvillà "no fos diputat des del dia 28 de gener" -abans que recomanés l'aturada de l'activitat del Parlament- i ha assegurat que la proposta de la CUP de substituir-la a la presidència de la cambra per assumir totes les conseqüències jurídiques de la situació -com va avançar NacióDigital- "mai va ser considerada".

La situació de Juvillà té impacte directe en el futur de la legislatura, perquè la CUP acumula arguments per distanciar-se de la majoria governamental i, al seu torn, Junts ha augmentat els decibels de les crítiques contra els anticapitalistes. "Han volgut enviar Borràs a la paperera de la història", assenyalaven portaveus del partit de Carles Puigdemont dijous a la tarda. Esgrimien que existia un acord per no demanar la delegació de vot del ja exdiputat de la CUP, entesa que minuts després era desmentida pels anticapitalistes i també per ERC. Els republicans han optat per un perfil baix en tota la polèmica, exhibint públicament "lleialtat" a Borràs, però no amaguen algun somriure quan constaten que la presidenta de la cambra ha "descobert" els límits del Parlament que tant van retreure a Roger Torrent. El cas Juvillà ha marcat un punt d'inflexió en el mandat, per a la majoria independentista i també per a Borràs.