La CUP demana a Borràs la delegació de vot per a Juvillà en el ple d'aquesta tarda

L'admissió o rebuig de la petició, que ha de fer la presidenta del Parlament, evidenciarà si se'l considera diputat o no

Laura Borràs i Pau Juvillà, a la mesa del Parlament.
Laura Borràs i Pau Juvillà, a la mesa del Parlament. | ACN
Bernat Surroca / Oriol March
03 de febrer del 2022
Actualitzat a les 16:19h
La CUP ja ha demanat a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, la delegació de vot per a Pau Juvillà en el ple d'aquest dijous a la tarda, segons fonts parlamentàries consultades per NacióDigital. La petició formal s'ha fet precisament quan ha estat convocat el ple, que ha de votar el dictament de la comissió de l'Estatut del Diputat que el considera encara vàlid per a l'escó però sense que això suposi posar en risc els funcionaris. Pel reglament, Juvillà no podrà votar sobre el dictamen que l'afecta. Però els anticapitalistes demanen igual la delegació de vot per si hi ha altres punts a tractar durant el ple i per a fer constar que se'l considera, o no, diputat.

Abans de les sessions plenàries amb vot delegat, tots els grups passen el llistat dels diputats que deleguen el vot i a qui. La presidenta és qui ho ha de certificar. Així, si Borràs admet el vot de Juvillà significarà que la cambra encara el considera diputat. Per contra, si no es permet, evidenciarà que ja no es considera el representant anticapitalista com un parlamentari més, a diferència del que s'ha proclamat.

Els grups parlamentaris han estat sondejats al llarg d'aquest dijous davant del ple a partir de les cinc de la tarda. ERC, Junts, la CUP i En Comú Podem van aprovar dimecres al vespre, a la comissió de l'Estatut del Diputat, l'informe que defensa que "no es podria executar" la retirada de l'escó de Pau Juvillà, però que marca que l'extrem de la desobediència "passa per preservar els funcionaris". Ara, el document s'ha d'elevar a ple. El dictamen, i la seva aprovació al ple, es faran arribar a la Junta Electoral Central (JEC), que ha donat fins a divendres perquè el Parlament retiri l'acta de Juvillà.

"Les forces polítiques del Parlament consideren que el límit a la desobediència política a la repressió de l’Estat passa per preservar els funcionaris de qualsevol tipus de responsabilitat penal i comptable per la que puguin ser perseguits", recull el dictamen. El redactat recull, com ja es va votar el 16 de desembre de l'any passat, que Juvillà continua sent diputat perquè un òrgan administratiu no té capacitat per apartar-lo i la seva ordre topa amb el reglament vigent del Parlament. Els anticapitalistes s'han ofert per presidir la cambra, però van topar amb el rebuig de Junts i d'ERC.

El dictamen adverteix que no hi ha sentència ferma del Suprem. Tot i això, puntualitza que l'ordre de la JEC "tampoc pot ser executada mentre la Sala Tercera del Tribunal Suprem tingui pendent la resolució de la mesura cautelar sol·licitada i que ja ha estat admesa a tràmit". Es tracta d'una novetat que fa evident les dificultats de la cambra per desobeir una eventual ordre, no només del Suprem, sinó també de la pròpia JEC. A no ser que políticament es decidissin desobeir el tribunal amb totes les conseqüències. 

El dictamen es va aprovar en comissió amb el vot d'ERC, Junts, CUP i els comuns, però la seva cuina no ha estat precisament plàcida -com tampoc ho va ser la reunió de la mesa del dimarts-, fins al punt que la comissió es va haver d'ajornar dues hores. Tant la fotografia de Borràs amb Junts, ERC i CUP com la votació conjunta d'aquest dimecres és només una posada en escena darrere de la qual es mantenen discrepàncies. Segons fonts coneixedores de les negociacions, el text inicial, redactat per Junts, ha estat rebut com a insuficient pels anticapitalistes. "Hi ha qui ha volgut variar les condicions de Juvillà", ha deixat caure Eulàlia Reguant, que ha reclamat mantenir "intactes" els seus drets, exportar la desobediència fora del Parlament i fixar data al referèndum.