La mesa «proposa» l'aturada de l'activitat del Parlament pel cas Juvillà

Només els independentistes suspendran les comissions que presideixen i la comissió de l'estatut del diputat es reunirà dijous per ratificar l'escó del cupaire malgrat l'ordre de la JEC

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, en la compareixença de la mesa
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, en la compareixença de la mesa | Europa Press
Sara González / Bernat Surroca
01 de febrer del 2022
Actualitzat a les 15:17h
D'ordenar suspendre l'activitat del Parlament plantejat per Laura Borràs a "proposar" que es desconvoquin les comissions que, d'entrada, estan previstes aquesta setmana. Aquesta és la decisió final de la mesa de la cambra per afrontar el xoc amb la Junta Electoral Central per l'escó del diputat de la CUP Pau Juvillà després que els lletrats hagin advertit la presidenta de les conseqüències "greus" que podria suposar suspendre l'acció parlamentària. Finalment, els grups independentistes desconvocaran les comissions que presideixen, una alternativa per entorpir l'activitat dins dels marges legals i esquivant riscos jurídics; però l'oposició ja ha advertit que mantindrà totes les comissions que depenguin d'ells.

Borràs ha comparegut juntament amb els membres de la mesa de Junts i ERC -Aurora Madaula, Alba Vergés i Ruben Wagensberg- així com de la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Dolors Sabater, per explicar la proposta de "desconvocar" totes les comissions previstes. Tot plegat, ha dit, fins que la comissió de l'estatut del diputat es reuneixi -previsiblement dijous- i emeti un dictamen que ratifiqui si Juvillà continua sent diputat mentre no hi hagi sentència ferma del Tribunal Suprem, que encara no s'ha pronunciat tampoc sobre les mesures cautelars demanades tant pel Parlament com pel mateix diputat. Aquesta comissió passarà a ser presidida per Jaume Alonso-Cuevillas en comptes de David Saldoni, com s'ha comunicat a la mesa. Aquest divendres expira el termini que ha donat la JEC a Borràs perquè expliqui com ha fet efectiva l'ordre d'apartar el diputat i secretari tercer de la mesa, de baixa en aquests moments per un problema de salut. 

"Ens mantenim ferms contra la repressió, units per defensar la sobirania del Parlament de les ingerències de l'Estat", ha dit Borràs durant la compareixença, durant la qual ha acusat la JEC d'actuar com una "instància judicial". Malgrat la foto conjunta dels grups independentistes, hi ha debat sobre com mantenir en el temps aquesta proposta de desconvocar activitat parlamentària. Republicans i cupaires han reclamat a la reunió de la mesa que s'allargués durant el menor temps possible perquè, a més de "preservar els drets" de Juvillà, també es defensin els de tots els diputats i la pròpia institució de representació. Els comuns s'han despenjat d'aquesta acció conjunta dels independentistes perquè, malgrat que sostenen que s'ha de defensar l'escó de Juvillà i així ho han votat fins ara, no comparteixen que s'hagi de fer desconvocant l'agenda parlamentària. 

La presidenta del Parlament té capacitat de suspendre plens, i aquesta setmana no n'hi ha. A les comissions, funciona diferent. Cada president de comissió és qui ha de decidir si convoca o no les sessions, i Borràs no té competència per fer-ho en aquest àmbit. Només es suspendrien les comissions si les presidències respectives ho acordessin, cosa que està previst que passi en aquelles que estan presidides per partits independentistes (ERC presideix la comissió d'Interior o la CUP la comissió sobre el model policial, per exemple), però no en aquelles comissions on la presidència recau en un partit no independentista. Així doncs, la proposta de desconvocar activitat només serà atesa per ERC, Junts i la CUP. 

El PSC no seguirà la recomanació
L'oposició en bloc ha rebutjat la proposta de Borràs. El PSC, de fet, ha repassat tot el que podria deixar de fer-se en cas de prosperar: 13 comissions legislatives, dues comissions d'estudi, dues ponències de llei i el ple de la setmana vinent. La portaveu socialista, Alícia Romero, ha dit que la "recomanació" de la presidenta del Parlament és "esperpèntica" i ha demanat executar l'ordre de la JEC de retirar l'acta de diputat a Juvillà malgrat que inicialment els socialistes van ratificar la condició de diputat del cupaire mentre no arribés la sentència ferma. Davant del xoc entre el Parlament i l'òrgan electoral, els socialistes han canviat de posicionament. La diputada no ha descartat "mesures jurídiques" contra la proposta de Borràs de suspendre l'activitat parlamentària si suposa vulneració dels drets dels diputats. En tot cas, el PSC no seguirà la recomanació i continuarà fent activitat parlamentària i convocant les comissions que presideix. 

"La proposta de Borràs pot comportar que no s'aprovi el dictamen d'emergència habitacional", ha recordat Romero. També s'endarreriria la renovació d'alguns òrgans com el CAC o la Sindicatura de Comptes. "Demanem a Borràs que actuï pensant en els interessos de la institució i dels ciutadans, que faci de presidenta de tots", ha dit. El PSC ha convocat una reunió d'urgència i prendran "totes les mesures que calguin per aturar el despropòsit", sobretot si es vulneren drets dels diputats. Romero ha dit que el moviment de Borràs és "instrumentalitzar" el Parlament amb finalitats "personals i partidistes". 

Els comuns també s'han oposat a la proposta de la presidenta del Parlament. La presidenta del grup, Jéssica Albiach, ha dit que és "compatible" defensar l'escó de Juvillà i alhora mantenir obert el Parlament. També ha lamentat que s'han assabentat de la proposta de Borràs de "tancar el Parlament durant quinze dies" a través dels mitjans. Això, ha dit, "devalua" la funció de la cambra. Els comuns insisteixen que s'ha de defensar el dret de Juvillà de mantenir l'escó fins que hi hagi una sentència ferma. "La decisió correspon a la mesa i a la presidenta del Parlament. Nosaltres diem que no cal suspendre l'activitat parlamentària per donar suport a Juvillà", ha remarcat.

Ciutadans i Vox amenacen amb els tribunals
El portaveu de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, ha dit que els partits independentistes volen tornar a paralitzar el Parlament per evitar complir sentències judicials. "És una anomalia, Borràs està posant en entredit el prestigi del Parlament", ha denunciat. El diputat ha insistit que Juvillà ja no és diputat del Parlament i el que ha de fer Borràs és "retirar-li l'acta de diputat de manera immediata". El partit espanyolista ha avisat que portarà el cas davant del TC per vulneració "flagrant" del dret de participació política. Martín Blanco ha dit que Borràs no té marge de maniobra i ha insinuat que prefereix ser inhabilitada per desobediència que no pas per "fraccionar contractes públics", en relació al cas de la Institució de les Lletres Catalanes.

El portaveu de Vox, Joan Garriga, ha dit que el Parlament s'ha convertit "en un circ" pels "capricis dels separatistes que no volen complir la llei" i que l'independentisme vol estar "per sobre dels ciutadans" en el compliment de la llei. "Juvillà és un delinqüent perquè ha desobeït la llei", ha afirmat el diputat ultra. En aquest sentit, Vox ha advertit que interposarà una querella contra els membres de la mesa si no obeeixen la Junta Electoral. La querella es presentarà divendres o dilluns, si no s'ha obeït l'organisme electoral i s'ha deixat sense acta el diputat de la CUP. Així mateix, han tornat a demanar suspendre l'autonomia per fer que es compleixin les lleis.