Barcelona invertirà 23 milions per revertir desigualtats en l'accés a activitats extraescolars

Colau anuncia la posada en marxa d'una oferta pública de lleure educatiu per "universalitzar" la participació d'infants i adolescents en espais formatius fora de l'horari escolar

Escolars davant d'un centre educatiu.
Escolars davant d'un centre educatiu. | Gala Espín
25 de gener del 2022
Actualitzat a les 19:15h
Ada Colau ha aprofitat la participació en la trobada-entrevista anual amb la premsa al Col·legi de Periodistes per anunciar que l'Ajuntament de Barcelona posarà en marxa de forma immediata un projecte per "universalitzar" l'accés a les activitats extraescolars. El govern municipal reservarà 23 milions d'euros entre aquest any i el que ve per revertir desigualtats en la participació d'infants i adolescents en espais formatius fora de l'horari escolar. El govern municipal calcula que l'oferta pública que s'activarà, acompanyada de beques i pensada també per ajudar famílies amb recursos en situació de vulnerabilitat, contribuirà a fer més "equitatiu" la inscripció en aquestes activitats, des de les esportives fins a les artístiques i culturals, així com l'aprenentatge d'idiomes.

El programa es desplegarà de la mà del teixit associatiu de la ciutat. A Barcelona hi ha fins a 1.200 entitats organitzadores d'activitats educatives fora de l'horari lectiu, des d'associacions de famílies, fins a entitats i fundacions sense ànim de lucre. El govern municipal pretén assegurar que els escolars que s'hi acullin puguin gaudir de dues tardes setmanals amb extraescolars.

Aquest mateix dimecres es constituirà una taula de treball formada per tots els actors implicats que serà l'encarregada d'homologar les activitats de les tardes amb segell públic -com ja es amb els casals d'estiu- i també de crear una línia de beques per evitar que els recursos econòmics de les famílies siguin un obstacle per accedir-hi. L'Ajuntament estima que el sistema de beques podria beneficiar fins a 24.000 escolars d'entre 3 i 16 anys.

En l'acte L'alcaldessa respon, Colau ha recordat el caràcter "pioner" de la iniciativa i ha posat el focus en l'esforç del govern municipal per garantir els drets de la infància. La partida pressupostària que desplegarà l'Ajuntament preveu finançar tant la posada en marxa de l'oferta pública com la línia d'ajudes. Les beques d'activitats extraescolars esportives ja estan operatives, però també se n'activaran per lleure cultural, artístic o científic, que fins ara no existia.

Renda i accés al lleure educatiu
Al marge de la constatació acadèmica que l'oferta educativa fora de l'horari lectiu contribueix a l'èxit formatiu, l'Ajuntament ha estudiat la vigència de desigualtats a la ciutat en l'accés a les activitats extraescolars. Els tres districtes amb la renda més baixa -Nou Barris, Sant Andreu i Horta-Guinardó- se situen per sota de la mitjana en l'oferta de lleure en instituts públics, la pràctica esportiva, i la participació en caus i esplais.

Les dades també indiquen que els nivells d'estius baixos, els ingressos econòmics limitats o la procedència migratòria són factors associats a un menor accés a les activitats extraescolars. Les estadístiques municipals detallen que menys de la meitat dels infants i adolescents de Barcelona fa alguna activitat extraescolar no esportiva (48%) i que 7 de cada 10 escolars fan esport fora de l'horari lectiu.
Arxivat a