Estrasburg rebutja tots els recursos dels joves d'Altsasu

La decisió posa punt i final al recorregut judicial del cas, que va servir per condemnar vuit joves a penes d'entre un any i mig i nou anys de presó per una baralla de bar

Una manifestació per l'alliberament dels joves d'Altsasu
Una manifestació per l'alliberament dels joves d'Altsasu | ACN
19 de gener del 2022
Actualitzat a la 13:12h
El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha rebutjat totes les demandes dels joves d'Altsasu contra la condemna a Espanya. Els vuit acusats argumentaven que no havien tingut un judici just i denunciaven manca d'imparcialitat i desproporcionalitat de les penes de presó. El tribunal no ha entrat en el fons de la qüestió i ha desestimat els recursos.

D'aquesta manera, el TEDH posa punt i final al recorregut judicial d'aquest cas. Iñaki Abad, un dels condemnats, ha compartit la informació a les xarxes socials. "Davant la manca d'empara de totes les institucions judicials, queda una societat que ho ha entès perfectament", ha dit.

El cas neix d'una baralla de bar de la localitat d'Altsasu l'octubre de 2016 entre agents de la Guàrdia Civil fora de servei i un grup de joves. Van ser condemnats a penes d'entre dos i tretze anys de presó, una condemna que va ratificar l'Audiència Nacional el 2018, tot i que va descartar el delicte de terrorisme.

Més endavant, el Tribunal Suprem va rebaixar la condemna i la va deixar entre un i mig i nou anys de presó, i va descartar l'agreujant de discriminació. Exhaurit el procediment judicial a Espanya, el 2019 els acusats van portar al cas a Estrasburg que finalment aquest dimarts s'ha pronunciat.