Barcelona consolida el primer alberg de l'Estat per a persones sense llar amb addiccions

L'equipament, pioner també a Catalunya, busca acollir les persones des d’un "vessant sociosanitari"

Imatge de l'alberg de Les Corts de Barcelona
Imatge de l'alberg de Les Corts de Barcelona | Andrea Gabarró
Andrea Gabarró
18 de gener del 2022
Actualitzat a les 18:08h
Barcelona consolidarà de forma definitiva l'alberg per a persones sense llar amb addiccions, que funciona des de l’abril del 2020. Aquest servei, pioner a tot Catalunya i l’Estat, té com a objectiu tractar aquestes persones que pateixen addiccions a diferents substàncies, inclòs l’alcohol.

Ubicat al districte de Les Corts, en un espai contractat a l’alberg Pere Tarrés, té una capacitat total per a 50 usuaris. La regidora de Salut del consistori, Gemma Tarafa, n'ha destacat el doble vessant, social i sanitari, del centre, des d’on “es treballa per a la reconstrucció de la trajectòria vital dels usuaris” que, segons explica, “molts cops no és senzilla”. El centre es traslladarà al districte d’Horta-Guinardó a partir del mes de març i gaudirà de les mateixes places que l'emplaçament de les Corts.

Segons Maribel Pasarín, directora de Promoció de Salut Pública de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), aquest servei és el primer centre residencial que cobreix les necessitats bàsiques dels usuaris alhora que busca fer un “seguiment dels problemes de salut de la persona, entre ells la drogodependència” i apropar-la a assolir una “autonomia i reintegració social”.

L’equipament és una de les mesures que recull el Pla d’Acció sobre Drogues i Addiccions 2021-2024, aprovat per unanimitat per tots els grups polítics del plenari del Consell Municipal del passat novembre. Segons Montserrat Bartrolí, cap del servei de prevenció i atenció a les Drogodependències, aquest centre, que ja estava inclòs en plans anteriors, va néixer el 2020 fruit de la petició general de confinar-se. Compta amb un finançament públic anual d’uns 2,5 milions d’euros, que sufragaran tant l’Ajuntament de Barcelona com la Generalitat de Catalunya.

Actualment, està ubicat al costat d’una escola i, el nou emplaçament al districte d’Horta-Guinardó també ho estarà. Segons Tarafa, ja s’han dut a terme un seguit de reunions amb els respectius veïnats i s’han pres una sèrie de mesures per pal·liar les queixes.

Fins ara s’han atès a més de 200 persones i, segons el Director de l’Àrea de Drogues de l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), Josep Rovira, els residents han reduït entre un 50% i un 70% el seu consum d’alcohol i la resta de drogues respecte d'abans d'allotjar-s'hi. ​Francesco Bonanese, usuari del centre des de fa un any i mig, declara que “l’ajuden molt” a reduir el seu consum perquè viure al carrer “és una experiència horrible”.
Arxivat a