Tot el que Bustos ha escombrat dins i fora del PSC

Més enllà de l'exalcalde de Sabadell, el cas Mercuri va posar fi a la trajectòria de regidors i membres de la direcció socialista; la seva ombra encara plana sobre dirigents com l'alcaldessa Marta Farrés i José Luis Jimeno

Manuel Bustos, a la sortida dels jutjats.
Manuel Bustos, a la sortida dels jutjats. | ACN
15 de gener del 2022
Actualitzat el 17 de gener a les 8:20h
L'entrada a presó de Manuel Bustos per ordenar la retirada de multes a familiars suposa la censura judicial a la manera de governar d'un exalcalde del PSC que ha quedat retratat en el marc del cas Mercuri per les seves pràctiques autoritàries i arbitràries. De ser venerat i aplaudit com a un factòtum socialista omnipresent a Sabadell va passar a ser, des de l'esclat de la trama, l'ovella negra d'un partit que ara malda per desentendre's d'ell. Però l'empresonament de Bustos, que encara pot encaixar més condemnes en els pròxims mesos, sacseja inevitablement un passat no gaire llunyà del qual el PSC de Salvador Illa intenta ara desmarcar-se. "És una persona sotmesa a processos judicials i ha de complir", s'ha limitat a valorar el líder dels socialistes catalans, especialment esquiu sobre la qüestió.

L'exalcalde de Sabadell va ser un membre amb galons i poder d'influència a la cúpula del PSC, així com un dirigent de referència per al PSOE. Presidia la Federació de Municipis de Catalunya i era també vicepresident de l'associació de Municipis d'Espanya. La seva caiguda política i personal es va emportar per davant altres comandaments socialistes i els seus tentacles continuen ara sent encara una amenaça per a dirigents en actiu. L'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, i l'actual secretari d'Organització del PSC, José Luis Jimeno, són noms que, tot i no constar com a investigats, no s'han pogut desempallegar de l'extensa ombra de Mercuri. Fins ara han declarat com a testimonis a petició de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció.

Bustos va ser detingut el 27 de novembre del 2012, quan feia poc més de 24 hores que el PSC liderat per Pere Navarro havia encaixat el seu pitjor resultat en unes eleccions catalanes. Esclatava un cas de corrupció urbanística pel cobrament de comissions a canvi d'adjudicació d'obra pública de l'Ajuntament de Sabadell, però més enllà de la peça 1, en la qual Bustos no està investigat, una trentena més de derivades esquitxen l'exalcalde, exregidors, funcionaris i empresaris. Daniel Fernàndez, secretari d'Organització del partit i dirigent de llarga trajectòria al Congrés que formava part del pinyol del partit, havia de ser l'encarregat de donar explicacions en una roda de premsa que va sumar un gir inesperat: també ell sortia esquitxat per una de les derivades del cas que feia referència a la modificació d'un concurs públic a Montcada i Reixac per col·locar a dit un ex-alt càrrec del tripartit.

"Que al no apta li treguin el no", va ser la frase pronunciada per Fernández en una conversa amb Bustos que li va costar la seva trajectòria política. Com l'exalcalde, va ser condemnat a un any i quatre mesos de presó i apartat definitivament de la política. Per aquest mateix cas va ser condemnat també el germà de Bustos i també exregidor de Sabadell, Francisco Bustos, i l'afer es va emportar per davant l'exalcaldessa de Montcada Maria Elena Pérez, condemnada a set anys d'inhabilitació per prevaricació.

Una altra membre del PSC va desaparèixer de l'arena política arrossegada per aquesta macrocausa: Montserrat Capdevila, exdiputada al Parlament i extinent d'alcalde de Sabadell. Va ser imputada per malversació de fons públics per pagar viatges personals en AVE entre Barcelona i Madrid amb la targeta del Parlament. En total, 3.229 euros que va retornar. Aquesta peça va ser finalment arxivada. Capdevila també es va veure implicada a la peça 21 per un presumpte delicte de tràfic d’influències per haver facilitat l'alteració d'una factura d'unes obres del tiet de Bustos, Melquíades Garrido

A hores d'ara, dos exregidors més del govern de Bustos esperen que es resolgui la peça 6, la dels abocaments de terres a Can Xupa. Són Joan Manau, que era tinent d'alcalde d'Urbanisme, i Ricard Estrada, que es feia càrrec de Sostenibilitat. La Fiscalia demana quatre anys de presó per a ells. Però si hi ha una peça candent a hores d'ara més enllà de la del cobrament de comissions, que a nivell polític afecta principalment a l'exregidor del PP Jordi Soriano, aquesta és la 28, la que fa referència a la concessió del contracte de recollida de residus i neteja viària a Smatsa i que pot sumar una nova condemna per a l'exalcalde. 

Bustos, el seu germà Francisco i l'exregidor Cristian Sànchez, així com funcionaris, assessors i la cúpula de la concessionària estan acusats de prevaricació, tràfic d'influències, suborn, falsedat documental, infidelitat en la custòdia de documents i revelació de secrets, blanqueig de capitals i delicte electoral. Es tracta d'un contracte per valor de 18 milions d'euros anuals, el més elevat del pressupost del consistori, que es va renovar l'any 2012 per 15 anys, motiu pel qual continua vigent.

Però si aquesta derivada de Mercuri és una patata calenta per l'actual govern socialista de Sabadell és, a més de la vigència del contracte, perquè s'investiguen pagaments de viatges a responsables polítics i funcionaris realitzats entre 2009 i 2012, entre els quals es troba l'actual alcaldessa, Marta Farrés. La dirigent, que també és viceprimera secretaria Àrea Igualtat i Acció Social de l'executiva comandada per Illa, ja va declarar com a testimoni per aquesta qüestió a petició de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció. "Hi ha una clara vocació política per buscar la meva foto entrant al jutjat", va dir l'any 2019.

En aquests nou anys de periple judicial de Mercuri, dirigents de la cúpula del PSC es van veure temporalment afectats. L'exlíder del partit Pere Navarro i el primer tinent d'alcaldia a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, van arribar a estar investigats en la peça 29 per les gestions efectuades l'any 2012 per l'exalcalde per aconseguir la concessió d'un nou canal de televisió per a l'empresari Nicola Pedrazzoli. La causa es va arxivar i, segons va concloure la investigació, ni Navarro ni Collboni "van satisfer la demanda de gestions" que feia Bustos per beneficiar el propietari televisiu.

El ressò a l'actual cúpula socialista
En l'actual direcció del PSC queda encara un altre nom que, com Farrés, no es desempallega de l'ombra de Mercuri: l'actual secretari d'Organització, José Luis Jimeno, dirigent de confiança d'Illa i gran coneixedor de la maquinària orgànica del partit. La peça 31 de la macrocausa, en la qual la Fiscalia demana 8 anys més de presó per a Bustos, investiga col·locacions a dit al Consorci de Residus del Vallès Occidental (CRVC) i a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Un d'ells és Jimeno, exalcalde de Badia del Vallès, que va declarar com a testimoni en aquesta peça.

Les converses del sumari recullen com Bustos intentava col·locar dirigents del PSC de la seva confiança en aquests organismes. Jimeno va estar al Consorci de Residus entre novembre del 2011 i setembre de 2012 i l'acusació popular assenyala que està acreditat que durants aquests mesos no assistia al seu lloc de treball. Quan va deixar el càrrec, aquest el va ocupar l'exregidor Cristian Sánchez i va ser aleshores quan va saltar a l'AMB com a assessor del PSC fins al març del 2013, quan el va substituir Francisco Bustos, que havent perdut el sou com a regidor a l'Ajuntament passava a tenir una retribució de 48.947,64 euros bruts anuals, la mateixa condició que va assolir el també regidor investigat Joan Manau.

Jimeno, que va ser primer secretari del PSC de la federació del Vallès Occidental Sud, no ha constat mai com a investigat en el cas Mercuri, però el seu vincle amb Bustos va ser un dels motius que van impedir que fos nomenat secretari d'Organització del PSC l'any 2016, quan Miquel Iceta i Núria Parlon es van enfrontar en unes primàries per liderar el partit. L'alcaldessa de Santa Coloma i el seu equip van vetar Jimeno per ocupar una responsabilitat que finalment va assumir Illa. Que des del darrer congrés hagi arribat a assumir aquest càrrec denota fins a quin punt el PSC s'esmerça en passar pàgina a un cas encara viu a nivell judicial i que cueja a nivell polític.
Arxivat a