Salut donarà l'alta automàtica als contagiats set dies després per alleujar el col·lapse dels CAP

Les persones que estiguin de baixa laboral i es continuïn trobant malament hauran de contactar el metge, preferentment per telèfon o per internet

Un CAP de Barcelona.
Un CAP de Barcelona. | Àlex Marin
12 de gener del 2022
Actualitzat a la 13:56h
Els contagiats de Covid que demanin la baixa laboral rebran l'alta automàticament al cap de set dies, sense haver de contactar amb el seu centre d'atenció primària. Si passats els set dies, la persona encara té símptomes o es troba malament, sí que haurà de contactar amb el seu CAP. 

L'objectiu és alliberar els centres de salut en plena onada de casos per la variant òmicron i "no carregar-los d'una feina administrativa i burocràtica", ha argumentat la secretària general de Salut, Meritxell Masó, que ha remarcat que es tracta d'una mesura excepcional que només s'aplicarà als casos de Covid. "No es generaran dos papers, una baixa i una alta, sinó que al cap de set dies es rebrà l'alta", ha detallat.

Masó ha reclamat a l'Estat que també agilitzi "mecanismes excepcionals" a través de la Seguretat Social, perquè no recaigui tot el pes de la gestió administrativa de les baixes en la Generalitat en un moment en què hi ha 123.406 persones de baixa per Covid a Catalunya, amb dades d'aquest dilluns. 

En concret, Salut demana al govern espanyol que per demanar la baixa laboral sigui suficient una declaració autoresponsable del ciutadà que ha contret la Covid, com ja havia explicat el conseller, Josep Maria Argimon. "Confiem en la responsabilitat del treballador, és una solució excepcional per a una situació excepcional", ha reiterat Masó.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha destacat que el grup de 20 a 29 anys és el que més s'està contagiant ara i també el que més s'està reinfectant. De fet, l'1% de la població catalana d'aquesta edat s'ha contagiat més d'un cop de la Covid. La incidència del virus també és alta entre els menors de 50 anys, ja que han rebut menys dosis de record de la vacuna. Per això, la número dos de Salut ha insistit en la crida a vacunar-se.

Catalunya ha proposat a la ponència de vacunes que s'obri la franja de 30 a 39 anys per rebre la dosi de reforç la vacuna, que ara només poden rebre els majors de 40 i els vacunats amb Jannsen. També ha plantejat que s'escurci l'interval per rebre aquesta dosi de reforç, que ara és de sis mesos en el cas de Pfizer i Moderna, amb la proposta que siguin cinc mesos, d'acord amb recomanacions internacionals com la dels Estats Units.