Puigdemont, sobre el CNI i el 17-A: «La claveguera espanyola va segar la vida de 15 innocents»

L'expresident de la Generalitat assegura que "tacar-se les mans de sang per defensar 'la pàtria'" té acceptació en part de la societat i la política de l'Estat

Puigdemont, acompanyat de Junqueras i Colau, durant una compareixença després dels atemptats
Puigdemont, acompanyat de Junqueras i Colau, durant una compareixença després dels atemptats | ACN
11 de gener del 2022
Actualitzat a les 20:24h
"La claveguera espanyola va segar la vida de 15 persones innocents per enviar un missatge al poble de Catalunya, que es disposava a celebrar un referèndum d'independència". Aquest és un dels missatges que ha deixat Carles Puigdemont després de la revelació de l'excomissari José Manuel Villarejo sobre el vincle entre el CNI i els atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils. L'expresident de la Generalitat creu que l'Estat "té responsabilitat" en l'acte terrorista d'ara fa quatre anys i mig.

L'actual líder de Junts creu que Villarejo "sap de què parla" i amb les declaracions d'aquest dimarts, estaria "incriminant Espanya" en una de les darreres massacres terroristes ocorregudes a Europa. Puigdemont també ha recordat que l'excomissari ha realitzat aquesta revelació en seu judicial, i no en un programa de televisió o mitjà de comunicació.

Puigdemont també recorda que líders de l'Estat havien afirmat que "passarien coses" com a president del país en aquell moment, exigeix explicacions a Felip VI i a Pedro Sánchez. "Espanya està sota sospita", afirma, a la vegada que creu que la defensa de la unitat de Espanya ha portat a "conductes criminals".

Per tot això, el també president del Consell per la República demana a l'Estat "actuar", que segons el seu parer vol dir obrir la comissió parlamentària sobre els atemptats que PP i PSOE s'han negat a acceptar i encausar els responsables policials i serveis d'informació involucrats en l'atemptat i jutjar-los.

"Tacar-se les mans de sang per defensar 'la pàtria' té acceptació en determinats sectors de la societat, la política i els mitjans espanyols", explica Puigdemont. Però creu que a Europa això hauria d’"horroritzar". "Les víctimes d’aquell crim tan espantós, les famílies a qui he sentit plorar i preguntar-se 'per què' tantes vegades, es mereixen que Espanya rectifiqui, depuri i els demani perdó", sentencia l'expresident en un fil a través de Twitter.