Salut clausura per segon cop el centre mèdic que feia tests fraudulents

El laboratori del carrer Bailèn, que havia traslladat l'activitat al carrer Floridablanca, rep una altra inspecció del Govern i la Guàrdia Urbana després que NacióDigital informés de la nova ubicació

El local clausurat del carrer Bailèn, amb premsa a la porta, després de la informació publicada per NacióDigital.
El local clausurat del carrer Bailèn, amb premsa a la porta, després de la informació publicada per NacióDigital. | ND
Joan Serra Carné / Ferran Casas
03 de gener del 2022
Actualitzat el 04 de gener a les 15:03h
Dies després que el Departament de Salut i la Guàrdia Urbana clausuressin el local del carrer Bailèn 230 en què el Centre Mèdic Posta de Sol oferia PCR fraudulentes -les cobrava a 70 i 60 euros però, en realitat, eren tests ràpids-, el laboratori havia traslladat l'activitat per esquivar el control del Govern. Tal com ha pogut comprovar NacióDigital, que aquest dilluns ja havia avançat el frau de l'empresa, Posta de Sol continuava oferint els mateixos serveis i tarifes al carrer Floridablanca 61. La Generalitat havia impedit el funcionament del centre mèdic l'última setmana de l'any després de comprovar en una inspecció que no disposava de l'autorització necessària, no complia les mesures higièniques bàsiques i tampoc tenia el personal qualificat per practicar proves per diagnosticar Covid. Després de la informació publicada per aquest diari, Salut i la Guàrdia Urbana han tornat a clausurar-ne l'activitat. La nova inspecció s'ha fet aquest dilluns a la tarda

Malgrat l'acció conjunta de Salut i la Guàrdia Urbana, Posta de Sol havia continuat promocionant-se en format digital. Els anuncis als cercadors s'havien actualitzat amb la nova adreça -on hi ha un dels locals del Grup Spass, una mútua especialitzada en proves i revisions mèdiques- i es podia reservar cita en format telemàtic. Si els clients s'acostaven a la nova ubicació i demanaven informació sobre Posta de Sol o detallaven la cita reservada, el personal administratiu els atenia com es feia abans al carrer Bailèn. Això s'ha produït fins que hi ha hagut la nova inspecció de Salut i la Guàrdia Urbana. Portaveu de la conselleria han confirmat que ara s'estudien sancions.

El Grup Spass, que només havia llogat les instal·lacions a Posta de Sol per un mes i no oferia el seu personal, no tenia constància dels precedents de negligència de l'empresa. Natalia Corona, cap de medicina del Grup Spass, n'havia tingut constància aquest dilluns al migdia, després que NacióDigital s'hi posés en contacte. La seva intenció era trencar el contracte de lloguer del local, tal com ha confirmat a aquest diari.

A les instal·lacions del carrer Floridablanca hi havia disponibles els mateixos fulletons informatius que hi havia al local del carrer Bailèn, amb les tarifes citades. Amb una petita diferència, això sí: ja no hi ha apareixia el nom de l'empresa matriu, Newyorker Europa SL. Aquesta societat es va constituir el setembre del 2020 a Madrid -pocs mesos després de l'inici de la pandèmia- per comercialitzar productes farmacèutics, una àmplia gamma de serveis que incloïa mascaretes i tests, molt requerits des de la primera onada de Covid. En síntesi, una societat ad hoc per treure rendiment de la pandèmia.
 
El fulletó inferior que hi havia disponible a la nova ubicació, sense el nom de l'empresa matriu.

El que sí que apareixia en els fulletons era el nom del laboratori IGA Genetics. Es detallava als clients que era el nom que figuraria en els certificats dels tests que són necessaris per viatjar a l'estranger, en el cas que les proves fossin de resultat negatiu. IGA Genetics compta amb una autorització sanitària de la Junta de Castella i Lleó, però no pot operar a Catalunya si prèviament no comunica la seva activitat al Departament de Salut. Quan va obrir el centre mèdic del carrer Bailèn, la Generalitat no tenia constància que hagués demanat cap permís. Va ser un dels motius que van conduir Salut a tancar el local, a banda de detectar en la inspecció el frau en les PCR, així com els dèficits en les condicions sanitàries i la qualificació del personal.

En els anuncis promocionats en format digital, el Centre Mèdic Posta de Sol oferia la possibilitat de reservar cita sense cost de cancel·lació i reforçava el missatge que expedia certificats per viatjar, amb codi QR i en llengua espanyola i anglesa. En els horaris d'atenció al públic s'especifica que també es feien proves dissabte, diumenges i festius, en jornada compactada i que l'atenció per via telefònica era de 24 hores.
 

La nova web del Centre Mèdic Posta de Sol, amb l'adreça del carrer Floridablanca 61.


L'adreça que apareixia destacada a la web de l'empresa que operava de manera fraudulenta era la de Floridablanca 61. El Centre Mèdic Posta de Sol no ha volgut pronunciar-se des de la setmana passada, malgrat la sol·licitud feta per aquest diari.