El negoci dels tests fraudulents

Salut i la Guàrdia Urbana clausuren un suposat centre mèdic al carrer Bailèn de Barcelona: cobrava per PCR però feia tests ràpids i operava amb una autorització de la Junta de Castella i Lleó sense permís de la Generalitat

Moment d'una inspecció de la Guàrdia Urbana al centre mèdic del carrer Bailèn.
Moment d'una inspecció de la Guàrdia Urbana al centre mèdic del carrer Bailèn. | ND
Ferran Casas / Joan Serra Carné
03 de gener del 2022
Actualitzat el 04 de gener a les 15:03h
El taxista sap perfectament on va ("Ah, el local de les PCR") malgrat que el "centre mèdic" del carrer de Bailèn 230 fa poc més d'una setmana que està obert. Mobles d'oficina acabats d'estrenar. Cables d'ordinador penjant de les taules. Cap cartell a l'exterior del local, que abans era un centre de massatges. Fulletons informatius de butxaca al costat de la porta. I personal amb bates verdes d'activitat estressada.

A Barcelona han florit en les últimes setmanes suposats laboratoris privats que ofereixen PCR i tests d'antígens amb resultats exprés, coincidint amb l'explosió de contagis de la variant òmicron, majoritària a la sisena onada. Un d'aquests locals que programaven proves amb resultats immediats era el Centre Mèdic Posta de Sol del carrer Bailèn. Les cues eren habituals, matí i tarda, en els últims dies de l'any. Ja està tancat, després d'una actuació conjunta del Departament de Salut i la Guàrdia Urbana, segons ha pogut saber NacióDigital. Practicava frau en les proves PCR i tampoc havia comunicat a Salut l'inici de la seva activitat. Tampoc complia les mesures higièniques reglamentàries ni disposava de personal qualificat.

En un moment en què escassegen els tests per la multiplicació dels positius i els contactes estrets, i amb l'atenció primària saturada per l'allau de casos, el negoci de les proves diagnòstiques funciona a ple rendiment. Al carrer Bailèn, el centre mèdic inspeccionat reclamava l'última setmana de l'any un perfil d'administrativa que acompanyés el personal que s'encarregava de les proves. Els clients, que hi contactaven digitalment gràcies al seu bon posicionament als cercadors i a preus competitius, s'acumulaven a la porta.

Per una PCR amb un resultat entregat al cap de 12 o 14 hores en demanaven 70 euros. Per una PCR amb confirmació al cap de 18 o 20 hores s'havien d'abonar 60 euros. El cost d'un test d'antígens era de 30 euros i el resultat es podia consultar al cap de dues hores. Eren les tarifes del Centre Mèdic Posta de Sol.

Tests d'antígens a preu de PCR
Les PCR, però, eren fraudulentes: el personal només feia tests ràpids emmascarats i els cobrava a preu de PCR, com es va poder comprovar en una inspecció sanitària feta abans de finals d'any. Prèviament, la Guàrdia Urbana havia fet acte de presència al local. Després d'una denúncia d'ofici, Salut va actuar, tal com han relatat portaveus de la conselleria a aquest diari, que havia reclamat informació del centre mèdic abans de la inspecció. Es va produir una actuació presencial per part de la Subdirecció general d'Avaluació i d'Inspecció d'Assistència Sanitària i Farmacèutica, que depèn de la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitària. El centre no va superar l'examen.

El Centre Mèdic Posta de Sol exhibia al seu local una acreditació a nom del laboratori IGA Genetics, una firma que compta amb un certificat d'inscripció en el registre de centres, serveis i establiments sanitaris de Castella i Lleó, concretament al campus de la Universitat de Valladolid. L'autorització era vigent des del 15 de novembre del 2021 i vàlida fins a la mateixa data del 2026.

Però, per poder fer tests a Catalunya, fa falta comunicar al Departament de Salut l'obertura de noves activitats, amb una còpia del permís atorgat per la comunitat autònoma d'origen. Així ho estableix el decret 151/2017, de 17 d'octubre, pel qual s'estableixen els requisits i les garanties tecnicosanitàries comunes dels centres i serveis sanitaris, i els procediments per a la seva autorització i registre. L'empresa no ho va fer. Contactat per NacióDigital, el centre va declinar fer comentaris sobre aquesta qüestió ni cap altre detall sobre la seva activitat a Barcelona.
 

L'autorització d'activitat, expedida per la Junta de Castella i Lleó, que s'exhibia al Centre Mèdic Posta de Sol al carrer Bailèn de Barcelona.


En la informació que oferia el Centre Mèdic Posta de Sol als usuaris amb els detalls de les proves hi figurava com a empresa matriu Newyorker Europa SL, amb seu al carrer Calàbria de Barcelona i on hi ha un centre mèdic privat que du el nom del carrer i també la clínica Alomar. La firma matriu del Centre Mèdic Postal de Sol es va constituir el setembre del 2020 a Madrid -pocs mesos després de l'inici de la pandèmia- per comercialitzar productes farmacèutics, una àmplia gamma de serveis que incloïa mascaretes i tests, molt requerits des de la primera onada de Covid. En síntesi, una societat ad hoc per treure rendiment de la pandèmia.

Metge empresari
Els resultats dels tests i les PCR que es feien a l'establiment del carrer Bailèn portaven la firma del doctor Daniel Sergio Rand. Així figurava en els certificats que rebien els clients hores després de les proves. El doctor, que adjuntava el seu número de col·legiat, era titular d'almenys tres societats amb seu a Madrid. Una es dedicava a la compra i venda de productes sanitaris i cosmètics, així com de complements alimentaris i articles de regals. Una altra treballava en la medicina clínica, biològica, homeopàtica i estètica. I una tercera es dedicava a la importació, exportació, distribució i emmagatzematge, així com a la compra i venda, de productes alimentaris, cosmètics, higiènics i, també sanitaris. El doctor Daniel Sergio Rand i el seu negoci de tests al carrer Bailèn ja és història. Ja no apareix als cercadors com a tal.