El comitè d'experts reclamava al Govern més restriccions però no el toc de queda

Els assessors recomanen limitar les trobades a quatre persones i només fora dels domicilis, tancar del tot l'interior de la restauració i els gimnasos, i exigir el certificat Covid als sanitaris

El comitè assessor recomana tancar l'interior dels restaurants.
El comitè assessor recomana tancar l'interior dels restaurants. | ACN
21 de desembre del 2021
Actualitzat a les 16:32h
El Govern va analitzar l'informe del comitè científic assessor de la Covid abans d'acordar les mesures per afrontar l'empitjorament de la pandèmia, però el cert és que els experts reclamaven al seu document anar força més enllà. Entre les propostes incloses s'hi troba limitar molt més les trobades entre persones o directament tancar diversos establiments i no només reduir-ne l'aforament, però en canvi, entre les seves recomanacions, no s'hi troba la del toc de queda que sí que vol imposar la Generalitat.

A banda d'impedir la circulació no essencial entre la 1 i les 6 de la matinada, l'executiu va anunciar la prohibició de trobades de més de deu persones, el tancament de l'oci nocturn i la limitació d'aforament al 50% a l'interior de la restauració i al 70% en el cas de la cultura, els gimnasos i el comerç, a banda d'aplicar el teletreball a la funció pública i recomanar-lo al sector privat i de mantenir el certificat Covid allà on ja s'aplica. Tot i això, el document del comitè assessor demanava limitar les reunions a l'espai públic a tan sols quatre persones (excepte a grups de convivència més grans) i permetre només les trobades a domicilis als grups de convivència.

D'aquesta manera, els experts pretenien a la pràctica prohibir els àpats familiars de Nadal i no només que aquests tinguessin com a molt deu participants. A més, també aposten tancar del tot les zones interiors de l'hostaleria i la restauració, mantenint exclusivament la meitat de les terrasses, així com suspendre també totes les activitats esportives no professionals o federatives, com en el cas dels gimnasos i les piscines cobertes (reduint a un terç l'aforament a les que estan a l'aire lliure). De fet, el llistat de mesures inclou "recomanar a la població sortir del domicili només per necessitat", una mena de confinament com el viscut durant la primera onada però amb caràcter voluntari.

Una proposta sí assumida pel Govern és el foment del teletreball, i on no sigui possible, els experts demanen també vetllar perquè es compleixin les mesures de prevenció i afavorir torns escalonats de treball i amb una entrada també escalonada del públic. Pel que fa al transport, el document recomana promoure la bicicleta o anar a peu, augmentar la freqüència d'horaris en el transport públic, facilitar-hi la col·locació de filtres HEPA, i evitar la presència de més dos passatgers per fils als taxis i VTC.

Altres mesures del document del consell assessor i no anunciades en la roda de premsa del Govern de dilluns són el tancament dels locals d'apostes i de jocs i de les zones comunes d'hotels, albergs i allotjaments turístics, limitar els horaris dels comerços no essencials, recomanar l'ensenyament a distància a autoescoles i altres ensenyaments reglats, i reduir fins al 50% l'aforament a cinemes, teatres, biblioteques, museus, i altres centres culturals. També demanen limitar l'aforament a les vetlles, enterraments i altres cerimònies i suspendre l'activitat de centres sociosanitaris com centres de dia o llars de jubilats.

Finalment, el llistat dels experts demana ampliar l'aplicació del certificat Covid també a congressos, cerimònies, cinemes i teatres, així com a visitants i sanitaris de centres de salut i de gent gran, usar autotests d'antígens de forma seriada, instal·lar controls de qualitat d'aire a les escoles i reforçar el sistema de diagnòstic i rastreig de contactes i la capacitat de monitoratge molecular de les variants. El document també incorpora la quarantena de tots els contactes estrets durant 10 dies, com ja ha fixat el Govern, així com la priorització de l'administració de terceres dosis a la població adulta.

L'extens informe entregat pel consell assessor fa un repàs del coneixement adquirit sobre la variant òmicron i l'impacte que ha tingut en l'evolució de la pandèmia, segons les dades recollides. En tot cas, els mateixos experts admeten que aquestes mesures, si es compleixen els pronòstics més negatius, podrien no ser suficients i "un confinament de durada curta, com estan fent altres països d'Europa, no es pot descartar en el pitjor escenari de futur", un cop es constati l'efecte de les restriccions aplicades.
 

Recomanacions del consell assessor by naciodigital on Scribd