Els contactes estrets de casos de Covid hauran de tornar a fer quarantena a partir d'aquest dijous

Carmen Cabezas anuncia el canvi de protocol davant l'avanç de la sisena onada de la pandèmia i la variant òmicron a les portes de Nadal, el dia que se supera el pic de contagis de la segona onada

Un home se sotmet a una prova PCR
Un home se sotmet a una prova PCR | ACN
20 de desembre del 2021
Actualitzat a les 19:06h
La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha anunciat que el canvi en el protocol perquè sigui obligatòria la quarantena de deu dies de tots els contactes estrets, tot i estar vacunats, entrarà en vigor aquest dijous dia 23 de desembre. 

L'anunci arriba després que la setmana passada el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, anunciés la necessitat d'aplicar aquesta mesura a tots els contagis, no només els d'òmicron com fins ara, davant el pronòstic que aquesta setmana o la vinent la nova variant -més contagiosa- sigui "absolutament dominant" a Catalunya. A més, aquest dilluns s'ha superat el pic de contagis de la segona onada, l'estiu del 2020.

Cabezas també ha anunciat que aquest dilluns s'obre "la vacunació amb dosi de reforç a totes les persones que han rebut AstraZeneca". La secretària de Salut Pública ha remarcat la necessitat d'administrar les dosis de reforç davant l'avanç de la variant òmicron: "És hipernecessària la dosi de reforç".

Què són els contactes estrets? Són les persones que han compartit espai amb un positiu de Covid-19 a menys de 2 metres de distància, durant més de 15 minuts, sense protecció i des de les 48 hores prèvies a l'inici dels símptomes. Si la persona positiva no ha tingut símptomes, es tindran en compte les 48 hores prèvies a la realització de la prova diagnòstica.

Fins ara només n'havien de fer els no vacunats o els contagiats amb la variant òmicron, però davant l'allau de nous casos, amb 6.000 contagis detectats cada dia, és impossible seqüenciar el virus de tots els casos per destriar si pertany a la nova variant.

La secretària de Salut Pública no ha avançat cap restricció més per combatre l'empitjorament de les dades de la pandèmia, però ha recordat que aquest dilluns a la tarda la comissió delegada de la Covid es reuneix per debatre si es prenen noves mesures després de rebre els estudis dels experts.