Iceta responsabilitza la Generalitat del retrocés del català

El ministre de Cultura reivindica que es deixi en mans del PSC aconseguir que Catalunya tingui "una sola escola i no dues" per raó de llengua

El ministre de Cultura, Miquel Iceta, al congrés del PSC
El ministre de Cultura, Miquel Iceta, al congrés del PSC | Flickr PSC
18 de desembre del 2021
Actualitzat a la 13:23h
Mentre Arc de Triomf s'ha omplert de manifestants en defensa de l'escola en català, el PSC, el gran absent a la convocatòria, celebra el seu congrés per oficialitzar el relleu de Miquel Iceta per Salvador Illa. El ministre de Cultura, però, a més de reivindicar de part dels socialistes catalans la paternitat del model d'immersió, ha llançat una crítica a la gestió que s'ha fet des del Govern de la Generalitat en els darrers anys. "Si s’ha produït un retrocés de la llengua catalana, no hi tindrà res a veure els governs que ha tingut Catalunya en els darrers anys?", ha deixat anar.

Iceta ha fet un prec als partits independentistes i els ha demanat que "facin cas" al que estan dient els socialistes per frenar un "nou esquinçament definitiu i irreversible" per la llengua. "Volem ser una escola, no dues línies, no separar els nens per raó de llengua", ha subratllat. Ha desgranat que el PSC defensa que els alumnes dominin les dues llengües en acabar l'educació obligatòria, aprenguin també l'anglès i que el català sigui el "centre de gravetat, l'eix de l'escola" a Catalunya.

En les darreres setmanes, els dirigents del PSC han reivindicat que no han deixat de defensar el català com a llengua vehicular a l'escola, però al mateix temps han avalat la imposició del 25% de castellà ordenada pels tribunals. "Si no saben fer-ho, si no poden o si no volen, que ens ho deixin fer a nosaltres, que som els que vam impulsar la immersió i en sabem", ha etzibat. 

Més enllà del missatge adreçat als independentistes, Iceta també s'ha adreçat, tot i que més breument, al líder del PP, Pablo Casado, que aquest divendres va fer unes declaracions incendiàries dient que als alumnes catalans no se'ls deixa anar al lavabo si ho demanen en castellà. "Que ho sàpiga tota Espanya: els nens catalans fan pipí", ha assegurat Iceta, que ha afegit que els socialistes no deixarà que la dreta, per una "finalitat obscura i negra", divideixi Catalunya i malmeti la convivència.

Malgrat que ha insistit que no deixarà que "ni uns ni altres" instrumentalitzin l'escola per un "grapat de vots", no ha fet menció a la judicialització del model d'immersió esperonada per la llei Wert i promoguda des del PP, Ciutadans i Vox. El debat sobre el català a l'escola va ser especialment candent al congrés que el PSC va celebrar fa tot just dos anys, quan una trentena d'esmenes presentades per la militància van obligar la direcció del partit a rectificar el document inicial per incloure la defensa del català com a llengua vehicular a l'escola. La lectura dels socialistes catalans és que s'ha de garantir la "flexibilitat" del model, un convenciment que transcorre en paral·lel a l'objectiu -assolit a les eleccions del passat 14 de febrer- de recuperar part del vot que s'havia perdut cap a partits com Ciutadans.