ERC pacta almenys 15 milions anuals per a producció en català i aprovarà els pressupostos de l'Estat

La llei de l'audiovisual fixarà que totes les plataformes han de destinar part dels seus beneficis a nova creació en català i inclourà també un fons pel doblatge

Diferents menús de plataformes audiovisuals
Diferents menús de plataformes audiovisuals | Adrià Costa
15 de desembre del 2021
Actualitzat el 16 de desembre a les 9:03h
Almenys 15 milions d'euros anuals per a la producció en català, gallec i euskera com va avançar NacióDigital, i un fons de doblatge i subtitulació. Aquests són els dos elements principals pactats per ERC amb el govern espanyol a la llei de l'audiovisual que permet desllorigar ja, definitivament, el nus dels pressupostos de l'Estat. Els republicans donen per garantida la protecció del català en aquest àmbit, mentre que Pedro Sánchez s'assegura ara ja, definitivament, l'aprovació dels comptes que l'apuntalen fins al final de la legislatura. A més, aquest marc d'acord es produeix també amb una cita que ja es dona per garantida: la taula de negociació per abordar el conflicte polític es tornarà a reunir al gener

"Per primer cop es recull per llei finançar anualment producció audiovisual en català", celebra el comunicat que han fet públic. De fet, un cop es va assumir que que no es podia aplicar l'obligatorietat de tenir un 6% del catàleg en català a les plataformes que, com Netflix o HBO, tenen la seva seu principal fora de l'Estat, ERC va obrir nous camins en la negociació per incrementar el català a les plataformes. La via aprovada és que cada any totes les plataformes, tinguin o no la seva seu principal a Espanya, hauran de destinar per llei que una part del 5% dels seus beneficis sigui per a producció en català. "Afectarà a totes tinguin o no la seva seu a Espanya", ha confirmat el portaveu del PSOE al Congrés, Héctor Gómez

Dels 140 milions que aquest percentatge representa en base a les xifres dels guanys del 2020, 15 milions serien per a la resta de llengües oficials de l'Estat més enllà del castellà. ERC subratlla que aquesta quantitat de diners seria equivalent a tenir produccions com Merlí, Polseres Vermelles o Pa Negre cada any. Com a dada per posar en context, fonts de la negociació especifiquen que el cost mitjà de les pel·lícules en català que s'han presentat als premis Gaudí és de 700.000 euros.

Més enllà d'aquesta via de finançament per a la producció en català, la normativa acordada en preveu dues mes. Una és el fons de doblatge i subtitulació, pel qual no s'especifiquen xifres. Amb tot, els republicans entenen que això implicarà la incorporació de sèries com el Juego del Calamar en català. Des del Govern s'ha insistit que una cosa és que quantitativament s'incorporin a les plataformes produccions ja existents en català, o bé doblades o subtitulades, i una altra cosa és que hi hagi nova producció de consum en català o les últimes novetats doblades o subtitulades. El CAC serà, segons l'acord, l'òrgan responsable de dirimir els conflictes en doblatges amb les plataformes. La tercera via de finançament passa per fixar un mínim del 15% de la producció de RTVE en català, euskera o gallec.

"Totes les plataformes hauran de finançar produccions audiovisuals en català", ha indicat Marta Vilalta, portaveu dels republicans, en declaracions des del Parlament. Els 15 milions, en tot cas, hauran de ser compartits amb les altres llengües cooficials. "Ningú ha renunciat a res", ha volgut indicar Vilalta, en referència al fet que van intentar primer fixar una quota -així es va anunciar- però no es va concretar. "No som els de bloquejar i els del no a tot", ha ressaltat la dirigent republicana.

ERC considera que la seva negociació "millora àmpliament la proposta inicial" de la llei perquè recull part de les reclamacions del sector, tot i que afegeixen que continuaran treballant amb les plataformes via Govern de la Generalitat per aconseguir més avenços. El pacte suposa que finalment els republicans votin a favor dels pressupostos de Sánchez i no els obstrueixin al Senat. Afegeixen que, de fet, han arrencat altres compromisos en matèria pressupostària lligats també a l'audiovisual, com 10,5 milions per incentivar la creació de continguts en altres llengües al marge del castellà.

Més enllà de la carpeta audiovisual, ERC insisteix en la bonança d'un acord que defineix "de mínims" per aprovar els comptes estatals. Destaca que els Mossos es podran jubilar als 60 anys, com els agents de l'Ertzaintza i que l'Estat es farà càrrec del cost de la jubilació anticipada. També destaca que s'augmenti fins al 19% el percentatge que suposaran les inversions a Catalunya.

Una auditoria pública als comptes de la Seguretat Social, un complement per als jubilats amb una pensió de menys de 900 euros, suprimir la partida per a les reformes a la comissaria de la Via Laietana o la transferència de 10 milions d'euros a la Generalitat per comprar habitatges de la SAREB són algunes dels compromisos que també celebren haver arrencat al PSOE.