Els infants de 5 a 11 anys es comencen a vacunar

Catalunya ja ha rebut les primeres 234.000 dosis de Pfizer, que serà la vacuna que s'administrarà a nens i nenes

Una nena rep la vacuna contra la Covid a Tarragona
Una nena rep la vacuna contra la Covid a Tarragona | Josep M. Llauradó
15 de desembre del 2021
Actualitzat a les 20:01h
Els infants d'entre 5 i 11 anys ja han començat a rebre les primeres vacunes contra la Covid aquest dimecres, després de ser avalada a la comissió de Salut Pública del 7 de desembre. Reben la vacuna de Pfizer amb dosi infantil -un terç de la dosi que s'administra en adults- i es prioritzen infants en grups de risc, però s'ha obert la cita per a tot el grup de 5 a 11 anys per tal d'"optimitzar l'estratègia".

Un dels punts habilitats ha estat la Fira de Barcelona, on s'ha creat un nou circuit al marge d'aquell destinat als adults per poder "testar" el ritme i veure com responen els primers nens i nenes. Durant aquesta tarda s'han administrat un centenar de dosis, i de cara al cap de setmana ja hi ha unes 1.800 cites donades, 1.200 el dissabte i 600 el diumenge.

Paral·lelament, els coordinadors treballen per oferir-ne més "en tots els torns i hores" els pròxims dies. La infermera Lourdes Carrés ha valorat positivament la primera experiència, assegurant que s'ha dut a terme en un ambient "tranquil i relaxat".

Les sensacions han estat d'allò més bones. "Gairebé cap dels infants plora, són molt valents i nosaltres estem encantats que vinguin", ha afirmat la infermera. De cara als pròxims dies i setmanes s'ajustaran els horaris i dies per oferir un major nombre de cites, tenint en compte que aviat finalitza el període lectiu dels centres, coincidint amb les vacances de Nadal.

"Estem pendents de valorar què podria assumir aquest punt", ha afegit Carrés. Entre les 14 hores de dilluns i les 20 hores de dimarts passat el departament de Salut ha registrat més de 71.000 cites per vacunar infants de 5 a 11 anys arreu de Catalunya.

"La vacuna només es podrà rebre amb cita prèvia", ja va apuntar fa uns dies la doctora Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública. Des de principi de setmana que es pot demanar cita. Els nens rebran la vacuna en punts de vacunació poblacional, no pas en escoles, com es va en altres vacunes per a població de més edat.

El Departament de Salut ha demanat que els infants hi vagin acompanyats de pares o mares, i si no pot ser cal un consentiment informat. Catalunya ha rebut ja les primeres 234.000 dosis i la segona remesa serà a principi de gener. Si l'infant ha patit la Covid, rebrà una dosi al cap de quatre o vuit setmanes des de la infecció. En aquest cas, caldrà només una dosi de la vacuna per completar la immunització.

El doctor Toni Soriano, metge adjunt de la unitat de patologia infecciosa i immunodeficiència de la Vall d'Hebron i membre del consell científic assessor de la Covid a Catalunya, ha explicat que la vacuna en infants té la mateixa composició que en els adults i permet que el sistema immunitari reconegui el virus i es pugui defensar millor.

"La vacuna és segura i eficaç, i ha rebut les agències de medicaments europea i nord-americana", ha dit el doctor, que també ha alertat d'alguns efectes secundaris molt lleus i que es resolen en poques hores. Països com el Canadà, Israel o Xile ja han començat la campanya de vacunació en nens i no s'han detectat efectes secundaris greus. 

Soriano ha dit que els nens i nenes de 5 a 11 anys no acostumen a patir una malaltia greu per coronavirus. Quasi el 50% no tenen símptomes i el risc de complicacions és molt baixa, però no inexistents. Des de la cinquena onada, aquesta franja d'edat només ha requerit ingrés hospitalari en un 0,2% i només hi ha hagut un mort, que tenia una malaltia de base greu que va complicar el procés. "Els nens poden desenvolupar una síndrome inflamatòria multisistèmica després de la Covid", ha assenyalat Soriano.