Aragonès es compromet a «enfortir» el català com a eina de cohesió social

El president de la Generalitat, en l'entrega de les Creus de Sant Jordi, assenyala que qualsevol "atac" a la llengua és també una amenaça contra la societat catalana

Tots els premiats amb la Creu de Sant Jordi 2021.
Tots els premiats amb la Creu de Sant Jordi 2021. | Govern
13 de desembre del 2021
Actualitzat a les 19:15h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha compromès aquest dilluns, en l'entrega de les Creus de Sant Jordi 2021, a "enfortir" el català com a eina de cohesió social davant les amenaces que arriben des dels tribunals contra la immersió lingüística. Qualsevol "atac" a la llengua, ha indicat Aragonès, es tracta d'una amenaça per a la societat catalana, de la qual l'idioma és un dels motors principals. "El català no és una llengua més, és la llengua de Catalunya, que ens aporta manera pròpia d'entendre el món, defineix el país expressat en les seves paraules, i ens permet viure i conviure com a societat", ha indicat Aragonès des del Teatre Cooperativa de Barberà del Vallès.

Aquestes paraules d'Aragonès arriben després d'una nova jornada de certa tensió entre els socis de Govern per la recepta sobre la defensa de la immersió a Canet de Mar, on una classe de P5 ja fa un 25% de classes en castellà després que el Tribunal Suprem avalés la decisió sobre el percentatge estipulada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La presidenta del Parlament, Laura Borràs -també present en l'entrega dels premis de la Generalitat-, ha reclamat al conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray (ERC) que assumeixi el control del centre de Canet de Mar per protegir els directius del centre. Una línia argumental que també ha fet servir Elsa Artadi, portaveu de Junts, que ha exigit a Educació "blindar" els centres.

Marta Vilalta, portaveu d'ERC, s'ha posicionat en contra de "solucions màgiques". Aragonès, al matí, havia demanat a les formacions no fer "partidisme" amb la defensa del català. A la tarda, en l'entrega de les Creus de Sant Jordi, també ha volgut mantenir el compromís sobre tenir "noves eines" en clau lingüística, també en el context de la digitalització. Un missatge que arriba en un moment en què el Govern i ERC estan negociant amb l'executiu espanyol com protegir el català en la llei de l'audiovisual. Ara les converses se centren en aconseguir almenys 15 milions en clau de producció.

Alèxia Putellas, migcampista del Barça i millor jugadora del món, ha aprofitat el discurs  com a representant de tots els premiats per reivindicar haver "somiat" ser futbolista mentre jugava al pati de l'escola. Unes paraules que arriben en un context en què les pistes de futbol als centres estan en qüestió, segons les noves directrius enviades pel Departament d'Educació. Putellas també ha volgut reclamar la igualtat total entre homes i dones en el món de l'esport: "Hem vingut per quedar-nos", ha resumit. En aquest sentit, ha demanat la màxima implicació al Govern. L'altre gran esportista premiat, Pau Gasol, ha estat absent de la cita per "motius personals".

L'encarregat de parlar en nom de les entitats premiades ha estat Lluís Gavaldà, cantant d'Els Pets, que ha barrejat humor i reivindicació en el seu discurs. "Vam decidir cantar en català, que als anys vuitanta tenia tant futur com demanar un referèndum pactat amb l'Estat", ha ressaltat. El cantant de Constantí ha expressat aquestes paraules davant d'Aragonès -amb qui abans s'ha fet una selfie en companyia de tot el grup i també de la dona del president-, que fa de la consulta acordada la principal estratègia per resoldre el conflicte polític amb l'Estat. Gavaldà ha tancat el discurs amb una agraiment a la família i ha pronosticat que el seu proper disc serà el "millor", perquè ha ironitzat amb el fet que potser mereix una nou reconeixement.

Natàlia Garriga, consellera de Cultura, ha indicat que tot "bon Govern" vol una societat "lliure i pròspera", de manera que ha reclamat "impulsar la creativitat". "Les Creus de Sant Jordi premien la feina ben feta, la diversitat i la integració. Celebrem un acte d'afirmació de país", ha remarcat Garriga, que ha posat èmfasi en la paritat dels premis d'enguany. En els primers guardons entregats, l'any 1982, l'única dona premiada va ser Lola Anglada, escriptora a qui ha volgut reconèixer la seva tasca. Tot seguit s'ha procedit a l'entrega de les Creus a les associacions premiades, una desena.

Aquest és el llistat complet: l'Associació Cultural Recreativa Unió Calafina, l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil d'Argentona, el Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, el Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya, el Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya, el grup musical tarragoní Els Pets, l'Escola de Grallers de Sitges, la Federació Catalana de Natació, la Fundació Catalana de l'Esplai i la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària.