ERC retreu a Borràs que pressioni el Govern amb «solucions màgiques» pel català a l'escola

Marta Vilalta demana regenerar "consensos" en la cimera educativa de dijous i lamenta la solitud en la defensa de la llengua a l'audiovisual: "Estem més sols del que voldríem"

La portaveu i secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta.
La portaveu i secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta. | ACN
13 de desembre del 2021
Actualitzat a les 14:12h
ERC ha demanat teixir la resposta a la resolució del Tribunal Suprem sobre el model d'immersió a partir de regenerar els "consensos" sobre la llengua. El Govern ha convocat per dijous una cimera amb els representants del sector educatiu per articular una acció col·legiada a les resolucions judicials que imposen un 25% a les aules catalanes, més enllà del cas de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar. Amb aquest argument com a base, la secretària general adjunta i portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha recordat a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que la sortida al setge judicial al català passa per blindar el marc legal del país i no per "solucions improvisades i màgiques". En una entrevista al programa Cafè d'idees, que emeten La 2 i Ràdio 4, Borràs havia instat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, a assumir la direcció del centre de Canet per protegir la llengua i "descarregar" de "pressió" els professionals de l'escola.

La portaveu d'ERC, que ha expressat els dubtes sobre si el plantejament de la presidenta del Parlament era a títol individual o estava formulat en nom de Junts, ha defensat que de la cimera amb el sector educatiu n'han de sortir un pla d'actuació i ha insistit que no és el moment de "carregar-se l'autonomia dels centres", en referència a la proposta de Borràs. "Volem fer pinya", ha recalcat per sol·licitar la implicació de les forces polítiques que són partidàries del model d'immersió. "Això va de defensar consensos i les lleis que tenim al país. I tot això és el que farà el Govern", ha reblat Vilalta.

En la roda de premsa posterior a l'executiva, la formació republicana ha volgut subratllar el treball desplegats en diferents àmbits per protegir la salut del català. La secretària general d'ERC ha citat el Pacte Nacional per la Llengua -que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, aspira a convocar a principis d'any-, i la negociació per fixar quotes de català a les plataformes audiovisuals, moneda de canvi per votar els pressupostos generals de l'Estat. "Aquest no és un tema menor. Ho estem defensant més sols del que voldríem", ha afirmat Vilalta. No ha citat Junts, però el soci de l'executiu no participa en les converses per esmenar la llei estatal. "On som decisius, aprofitem el marge de maniobra que tenim per defensar la llengua", ha destacat la dirigent d'ERC.

El partit d'Oriol Junqueras ha fet una crida a participar en la manifestació d'aquest dissabte en defensa del català a les aules, convocada per Som Escola. A la marxa no hi serà present el PSC. ERC ho ha lamentat: "Voldríem que el PSC no abandonés el consens de l'escola en català". "Estem convençuts que molts votants del PSC seran a la manifestació", ha raonat Vilalta.

Resposta a Puigneró: l'"estabilitat del Govern" es falca amb "lleialtat"
Al marge de la pugna política pel català, ERC ha volgut enviar un missatge de resposta al vicepresident del Govern, que aquest diumenge va posar en dubte l'"estabilitat" de l'executiu en una entrevista a El Punt-Avui. Vilalta ha recordat a Jordi Puigneró que l'"estabilitat del Govern" es falca amb "lleialtat". "ERC és el soci més fiable del Govern", ha afegit la portaveu republicana, que ha recordat la iniciativa de la seva formació per garantir l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat amb el pacte amb els comuns després que la CUP es despengés d'un acord pels comptes catalans.