La imposició del castellà a l'escola tensa el debat de la llengua

El Govern, exigit pel TSJC en el cas de Canet de Mar i pressionat per entitats i partits que reclamen blindar la immersió, encara no ha detallat el pla per defensar el català a les aules

Manifestació a favor del català a Canet de Mar.
Manifestació a favor del català a Canet de Mar. | Europa Press
10 de desembre del 2021
Actualitzat el 11 de desembre a les 14:28h
La imposició del castellà a l'escola, concretada aquests dies en el cas del Turó del Drac, a Canet de Mar, tensa el debat sobre la llengua, central en aquesta legislatura. La manifestació d'aquest divendres a la tarda al municipi del Maresme, acompanyada de la pressió judicial al Govern, són el preludi d'uns dies que seran d'especial intensitat pel que fa a la defensa de l'escola catalana, a l'espera que el Departament d'Educació concreti els passos a seguir per blindar la immersió. Dijous vinent, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha convocat una vaga als instituts i dissabte que ve hi ha prevista una manifestació multitudinària a Barcelona per rebutjar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) -ratificada pel Suprem- que obliga a un mínim del 25% de castellà a totes les aules de Catalunya i liquida de facto el model d'escola catalana.

A Canet de Mar s'hi han apropat unes tres-centes persones per protestar contra la imposició del 25% de castellà en una aula de P5 arran de la denúncia d'una família (que volia un 50% d'ensenyament en castellà). El percentatge imposat pel TSJC -al marge de la sentència que obliga a aquest mínim a totes les escoles, però estretament lligat- ja fa setmanes que s'aplica al centre i el Departament d'Educació, que comanda Josep González Cambray, va dir ahir que no hi pot fer res per evitar-ho. A la manifestació hi han assistit membres dels partits independentistes. Junts i la CUP pressionen perquè Educació, en mans d'ERC, expliqui què vol fer per blindar el model.

La portaveu del SEPC, Marta Daviu, ha fet una crida a la desobediència i ha exigit al Govern que no traslladi la responsabilitat a les direccions dels centres educatiu. Una crida que ha estat secundada per altres entitats presents a la manifestació, com USTEC, la Intersindical i Plataforma per la Llengua. "És intolerable i incoherent que ara no es faci res i es digui obertament que el problema és dels centres", han dit en un comunicat. Per això, han exigit al Govern que assumeixi responsabilitats i teixeixi una "estratègia consensuada" amb la societat civil i la comunitat educativa per fer avançar la immersió. "Qui no sigui capaç de mantenir-se ferm a l'hora d'assolir els objectius esmentats i d’aplicar les mesures necessàries, cal que s’aparti immediatament de la representativitat governamental", han deixat clar.

Poques hores abans les famílies del centre s'han volgut desmarcar de la polèmica de les últimes hores, lligada a unes "amenaces" fetes per alguns usuaris de Twitter a la família que va denunciar el projecte lingüístic i que ja han estat hàbilment utilitzades per diversos partits i entitats espanyolistes per criminalitzar la defensa del model d'escola. "Desmentim i rebutgem qualsevol tipus d'assetjament i no tenim cap interès en saber qui és la família denunciant", han dit les famílies mobilitzades, i han insistit en vetllar pel "benestar del grup classe afectat i del seu alumnat". També han criticat la decisió del jutge, que no es basa en "cap criteri pedagògic" i afecta diversos alumnes per la denúncia d'una sola família.

El català no passa pel seu millor moment, tampoc a l'escola. El model d'immersió lingüística, construït sobre un ampli consens, reclama actualitzacions urgents per adaptar-se als nous temps, tant pel que fa a la demografia com als models pedagògics. Els atacs a la llengua, fomentats per partits com Ciutadans i entitats properes, i amplificats pels tribunals, han generat un fort rebuig social que es visibilitzarà dissabte vinent al matí en una manifestació al migdia a l'Arc de Triomf de Barcelona convocada per la plataforma unitària Som Escola

El TSJC demana "protegir" la família denunciant
Mentrestant, la pressió judicial no s'atura mentre el Govern encara no ha concretat què farà per protegir el model d'escola catalana. La manifestació s'ha fet poques hores després que el TSJC hagi ordenat al Departament d'Educació i a la direcció de l'escola de Canet de Mar que adopti "les mesures necessàries per preservar la protecció i intimitat" de la família del nen de P5. En una providència, la sala contenciosa afirma que és responsabilitat del de la conselleria de Cambray -que ahir va visitar l'escola- i la direcció de l'escola preservar "la normal convivència i el desplegament pacífic de l'entorn educatiu". El TSJC ha demanat també a Educació que informi de les mesures adoptades per fer complir les mesures cautelars que obliguen al 25% de castellà.

La Fiscalia també entra en joc
També aquest divendres la Fiscalia de Barcelona ha obert diligències per investigar missatges difosos a través de les xarxes socials contra la família del nen que va demanar més classes en castellà. Alguns usuaris van fer comentaris ofensius, com ara dir que s'havia d'apedregar la casa de la família o aïllar el menor a l'escola. El partit ultra Vox i associacions espanyolistes han aprofitat aquests comentaris per demanar a la Fiscalia que actuï, i el ministeri fiscal ja analitza si podrien ser constitutius d'un delicte d'odi o discriminació. La comunitat educativa, per la seva banda, treballa perquè la disputa jurídica i política no arribi a les aules i a l'entorn escolar. Evitar la tensió és, de fet, una de les obsessions que ha expressat amb més vehemència el Departament d'Educació i l'AMPA de l'escola.

L'ofensiva judicial -no és nova, ja fa anys que els tribunals intenten limitar l'abast del català a l'escola- que posa en escac el sistema pedagògic amb el català com a llengua vehicular representa amenaces a nivell personal de treballadors, a nivell governamental i, també, a nivell del projecte educatiu global de l'escola catalana. Tot plegat, a partir d'un balanç de només 80 denúncies de famílies des del 2005 per reclamar més classes en castellà en un sistema que, d'acord a les dades, compleix amb l'objectiu que els alumnes surtin de l'educació obligatòria amb el coneixement tant del català com del castellà.
Arxivat a