La jutge investiga la interventora de l'Hospitalet per possibles noves irregularitats al Consell Esportiu

Aquest divendres i el dia 20 declararan al jutjat diversos investigats del cas, però no Núria Marín, qui fa just un any va ser imputada per la UDEF

10 de desembre del 2021
Actualitzat a les 11:16h
Operatiu policial durant el primer escorcoll al Consell Esportiu l'Hospitalet.
Operatiu policial durant el primer escorcoll al Consell Esportiu l'Hospitalet. | ACN
La interventora de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat declara aquest divendres davant la jutge del cas del Consell Esportiu, qui busca noves irregularitats vinculades amb la gestió d'aquesta entitat. Segons ha avançat Efe i ha pogut confirmar NacióDigital, passaran pel jutjat la interventora, el cap d'esports i dues tècniques d'esports del consistori, a més de la vicepresidenta del Consell Esportiu. I el dia 20 ho tornaran a fer el tinent d'alcaldia Cristian Alcázar, l'exregidor Cristóbal Plaza i el director de l'entitat, Eduard Galí.

Segons fonts coneixedores del cas, les declaracions d'aquest divendres versaran sobre la possible connivència entre l'Ajuntament de l'Hospitalet -amb majoria absoluta del PSC- i el Consell Esportiu de la ciutat a l'hora d'atorgar el consistori subvencions a l'entitat. Aquesta és formalment privada, però amb ingressos basats majoritàriament en recursos públics (també de la Generalitat i, en ocasions, la Diputació de Barcelona) i una junta directiva en què la meitat dels membres són escollits per l'equip de govern municipal i la presidència l'exerceix la regidoria d'esports.

En aquest sentit, la jutge vol dirimir si els processos d'adjudicació d'aquestes subvencions van ser correctes i amb prou independència entre les parts, especialment per aquest darrer fet conforme el responsable polític de l'àrea que les atorgava era la mateixa persona que presidia l'entitat, a banda que alguns tècnics d'esports també formaven part de la seva junta. Els investigats, en tot cas, recorden que la llei no prohibeix subvencionar entitats en què hi participen regidors i, a més, asseguren que aquests sempre s'abstenien de participar en els debats i decisions relatives a aquestes ajudes.

Pel que fa a les declaracions del dia 20, previsiblement abordaran els detalls de la comptabilitat del Consell Esportiu i, en especial, els seus ingressos. Fonts properes al cas assenyalen que tant la UDEF com la jutge estan posant la lupa en les inscripcions en diverses proves esportives organitzades per l'entitat, ja que sospiten que els recursos pagats pels participants no estan completament reflectits en els comptes. Els investigats, però, al·leguen que la diferència entre els ingressos teòrics i els reals es deu a beques i descomptes ja previstos en aquestes activitats.

En aquest sentit, un dels elements que vol dirimir la jutge és si els investigats van apropiar-se de recursos del Consell Esportiu, a partir dels pagaments en metàl·lic que rebia aquest o de diners retirats dels seus comptes. El cas es troba encara en fase d'instrucció, la qual ja ha superat el període inicialment previst i s'ha sol·licitat una pròrroga. L'alcaldessa de l'Hospitalet i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, també està sent investigada. Tot just aquest divendres fa un any que va declarar i va ser imputada per la UDEF, però per ara no ha tornat a ser citada pel jutjat ni se sap res del bolcat del seu mòbil, el qual va ser autoritzat el desembre de l'any passat.

Algunes de les acusacions que la documentació analitzada ha permès provar apunten a falsedat documental pel que fa a diversos documents del Consell Esportiu. En aquest sentit, l'assemblea de l'entitat validava anualment pressupostos de prop de 400.000 euros, els quals s'entregaven a l'Ajuntament per justificar les subvencions, per bé que la xifra de despeses real vorejava els 900.000 euros, quantitat que es remetia al Consell Català de l'Esport amb documents teòricament votats en altres assemblees que en realitat mai no tenien lloc.

Igualment, també s'hauria falsificat com a mínim una acta d'una junta directiva que tampoc no s'ha realitzat i que en principi habilitava Cristian Alcázar -ara tinent d'alcalde  i llavors regidor d'Esports i president de l'entitat- per contractar una línia de crèdit de 25.000 euros. Malgrat les males praxis, però, els investigats asseguren que cap d'aquestes va servir per embutxacar-se diners, sinó per estalviar tràmits i que tots els recursos van ser destinats a les activitats pròpies del Consell Esportiu.

De fet, entre la documentació a mans de la jutge hi consten llistats de pagaments amb el gruix del pressupost total de l'entitat, alguns dels quals en metàl·lic, però majoritàriament destinats a abonar monitors -en ocasions, en negre- o pagaments d'actes esportius, segons les seves justificacions. Tot i això, s'investiga l'acomiadament de Cristóbal Plaza com a director de l'entitat a principis del 2017 -indemnitzat amb 47.000 euros-, malgrat que mig any després va ser contractat com a assessor del PSC i el 2019 va entrar a l'Ajuntament com a regidor d'Esports i, per tant, com a president del Consell Esportiu. També té en el punt de mira pagaments de productes com tiquets de còctels o llibres d'Amazon, o bestretes que percebia Cristian Alcázar i que se sospita que podrien ser sobresous.

Va fer prou Marín per aturar-ho?
Núria Marín no formaria part de la cúpula de l'entitat ni estaria vincula a la gestió directa del Consell Esportiu, però està sent investigada en relació a si va fer prou per aturar-ne les irregularitats quan un altre regidor socialista, Jaume Graells, li va voler lliurar documentació que acreditaria aquestes pràctiques, el febrer de 2020. Llavors, l'alcaldessa va reunir els principals implicats i va encarregar una auditoria a l'entitat.

Com que no ho va portar a la policia i creia que es podria estar aprofitant la demora per destruir proves, Graells ho va denunciar i, en aquell moment, el cas ja es va judicialitzar i ella va mantenir els dos regidors detinguts al govern. Mesos més tard, però, Plaza va deixar l'acta i recentment el denunciant ha estat relegat com a portaveu adjunt del grup socialista a l'Ajuntament. El director de l'ens, Eduard Galí, ha estat ratificat en el càrrec per la nova regidora d'Esports.