Salut evita concretar si hi haurà noves restriccions i demana «aplicar bé» el passaport Covid

La doctora Carmen Cabezas demana "fer el que toca" per evitar contagis i insisteix en la importància de la mascareta, la ventilació i la reducció de la interacció social

Validació del certificat Covid a l'entrada d'una cafeteria de Barcelona.
Validació del certificat Covid a l'entrada d'una cafeteria de Barcelona. | Frederic Esteve
09 de desembre del 2021
Actualitzat a la 13:20h
Les dades a Catalunya no són bones. En les últimes 24 hores s'han detectat més 2.500 contagis i els ingressos hospitalaris també pugen. Les UCI superaran en els propers dies els 200 pacients quan encara no s'ha vist l'impacte del Pont de la Puríssima ni tampoc els efectes de la variant Òmicron. "Les dades indiquen un agreujament de la situació", ha admès la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, en roda de premsa aquest dijous. De tota manera, el Departament de Salut manté la confiança en el passaport Covid i evita concretar si caldrà aplicar noves restriccions de cara a Nadal. "Hem d'aplicar bé el passaport Covid en tots els llocs on s'ha d'aplicar i anirem valorant si és necessari aplicar altres mesures", ha dit.

En aquest sentit, Cabezas ha ressaltat la importància d'utilitzar la mascareta, ventilar sovint o reduir la interacció social. La setmana passada, la doctora ja va recomanar "minimitzar" la interacció social i limitar el nombre de persones als àpats de Nadal. "Tots hem de fer el que ens toca per evitar que no hi hagi nous contagis que puguin arribar a ser hospitalitzats", ha demanat. De cara a noves restriccions, Cabezas ha insistit que la situació s'analitza diàriament per veure com avança la pandèmia. 

Catalunya ha tancat el pont amb increments de contagis i d'ingressats als hospitals mentre continua pendent de saber l'impacte de la variant Òmicron i si finalment escapa o no, i en quin grau, als anticossos de les vacunesPfizer ja va sortir al pas assegurant que el seu injectable frena la nova variant però a partir de la tercera dosi, que de moment només s'administra als majors de 60 anys i altres col·lectius concrets. En les últimes 24 hores s'han detectat més de 2.500 contagis nous i 72 ingressos hospitalaris més. Han entrat nou persones a l'UCI, que ja frega els 200 ingressats, i ha mort una persona.

Hi ha un augment de la incidència, sobretot en nens de menys de 10 anys, que encara no s'han vacunat. Les persones de 30-49 anys també augmenten la incidència i també la de 60-69 anys. Els nous positius estan tenint un clar impacte en l'atenció primària. "Els CAP estan amb molta feina per casos de Covid i malalties respiratòries. Hi ha molta activitat assistencial", ha ressaltat la doctora Carmen Cabezas. El 7 de desembre hi va haver 17.600 visites als CAP. Hi ha 77.000 visites en la darrera setmana, que suposa un increment del 33%. "Hi ha molta repercussió al sistema assistencial. Cal preservar la funció dels professionals de la primària", ha insistit la doctora.

Cabezas ha assenyalat que les UCI estan a punt d'arribar als 200 pacients, especialment de major des 50 anys. L'increment de mortalitat és molt baix, en comparació a l'any passat, cosa que es deu a la vacunació. "La vacuna és la millor protecció, però necessitem la mascareta i també les altres mesures", ha dit. Les dades de casos d'infants entre 5 i 11 anys mostren que hi ha hagut 84 ingressos i quatre han acabat a l'UCI, en tota la pandèmia. 

En l'última setmana s'han posat 320.591 dosis de la vacuna, un 72% més que la setmana anterior. La majoria, de terceres dosis, que suposen 232.405. En total s'han administrat més de 12 milions de dosis. La prioritat de Salut és continuar vacunant a les residències i a les persones de més de 60 anys en la tercera dosi. "L'absoluta prioritat és aquesta vacunació, perquè ingressos i complicacions se centren en edats altes. La majoria de persones que es vacunin en tercera dosi rebran Pfizer o Moderna", ha dit Cabezas.

Alguns països europeus ja van de baixada
Si ens fixem en els països de la UE, alguns han començat a rebaixar la incidència després d'haver arribat a xifres molt elevades. Espanya, Itàlia i Portugal es troben en incidències baixes però van augmentant. França ha pujat de manera clara en les darreres setmanes. Si ens fixem amb Sud-Àfrica, epicentre de la nova variant, la incidència puja però continua sent baixa en comparació amb Europa. "La distància entre Espanya i Sud-Àfrica s'ha igualtat molt, cosa que pot tenir a veure amb una major transmissibilitat de la variant Òmicron. Les informacions encara són preliminars", ha dit Cabezas. A Catalunya hi ha cinc casos de la variant Òmicron, tots ells en persones que havien viatjat a Sud-Àfrica. "Encara no hi ha transmissió comunitària", ha dit Cabezas.

"Pot haver cert escapament vacunal i la tercera dosi pot ajudar a recuperar el nivell de protecció. En tots els casos es miren anticossos, encara no sabem suficient per veure què passa amb la immunitat cel·lular", ha explicat la doctora. La variant Delta continua sent la dominant en tot l'entorn Europeu i a nivell mundial i la variant Òmicron ja és present en 54 països però amb nivells baixos. "Encara estem en una pandèmia de variant Delta", ha recordat Cabezas. Pel que fa a xifres de vacunació, Portugal i Espanya es troben a dalt de tot de la llista de països.