Controlat el ciberatac contra les webs de la Generalitat i la CCMA

El servei està restablert des de poc abans de mitjanit després després que part de la xarxa pública catalana quedés inoperativa per un atac de denegació de servei (DDoS) intencionat

TV3 i Catalunya Ràdio
TV3 i Catalunya Ràdio | ACN
04 de desembre del 2021
Actualitzat a les 9:14h
El ciberatac que ha afectat les webs de la Generalitat de Catalunya i de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) aquest divendres ha quedat "controlat" poc abans de la mitjanit. Així ho va anunciar el vicepresident de l'executiu, Jordi Puigneró, al seu perfil de Twitter, on també va anunciar que la Generalitat no abaixaria "la guàrdia" durant la nit.
 
Els portals web de TV3, Catalunya Ràdio, el 324 i la resta de serveis vinculats als mitjans de comunicació públics catalans han estat els principals afectats, a més de webs vinculats als departaments i serveis del Govern. En entrar en qualsevol pàgina web de mitjans de la CCMA, hi apareixia el següent missatge: "En aquests moments no podem publicar continguts al portal web, a les apps mòbils i als televisors connectats. Esperem que la situació es resolgui aviat". Es tracta, segons expliquen a través de Twitter, de "problemes tècnics intermitents".

En la realitat, s'ha tractat d'un atac de denegació de servei (DDoS) intencionat. Aquest tipus de ciberatac consisteix, de manera molt simplificada, en connectar molts dispositius a la vegada en un mateix servidor, de tal manera que acaba saturant-se i registrant problemes en el seu funcionament.

Des de la conselleria de Polítiques Digitals han confirmat aquest ciberatac i han informat de l'activació de les contramesures per part de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya. L'atac afecta el nus de comunicacions de la Generalitat i les aplicacions que en depenen. El servei s'ha començat a restablir progressivament vora de les deu del vespre d'aquest divendres, allargant la incidència fins a un total d'aproximadament tres hores.

El mateix conseller d'aquest departament i també vicepresident de l'executiu s'ha pronunciat sobre el ciberatac definint-lo com a "quatre vegades més potent que l'històric del 9N del 2014", el dia de la consulta sobre la independència de Catalunya. El vicepresident també ha confirmat que encara es treballa per restablir els serveis.