Contra la ciència: els rostres del moviment antivacunes

Dels Estats Units a Catalunya, els contraris al programa de vacunació s'estenen arreu posant en dubte la medicina o enarborant teories conspiradores

Antivacune sprotestant en una ciutat dels Estats Units.
Antivacune sprotestant en una ciutat dels Estats Units. | Europa Press
08 de desembre del 2021
Actualitzat el 09 de desembre a les 16:35h
El corrent antivacunes no és nou i es pot dir que neix amb la primera vacuna, que se sol atribuir a un metge anglès, Edward Jenner, qui a finals del segle XVIII va decidir combatre la verola inoculant una petita secreció del virus per combatre l'extensió de l'epidèmia. Molt aviat, al Regne Unit, es va legislar per fer obligatòria la vacunació. Però també van sorgir les primeres lligues antivacunació, que van iniciar llargues batalles legals per impedir l'obligatorietat, aconseguint algunes victòries als tribunals.


També als Estats Units van estendre's diverses organitzacions contràries a les vacunes al llarg del segle XIX. Però l'àrea d'influència d'aquests grups anticientífics tenia una clara limitació geogràfica. Actualment, els moviments de rebuig a la vacunació han aconseguit una forta embranzida per la seva utilització de les xarxes socials i, en alguns casos, el seu domini d'alguns canals i plataformes des dels quals emeten les seves consignes, desmentides completament per la comunitat científica en ple debat sobre la vacunació obligatòria. Aquí teniu una petita mostra d'alguns líders antivacunes que han proliferat darrerament a Europa i els Estats Units.