ERC i Junts certifiquen la discrepància sobre el projecte de Hard Rock

Els dos socis de Govern s'abstenen en un punt d'una moció del PSC en defensa de la candidatura dels Jocs d'Hivern

El president Pere Aragonès amb el vicepresident Jordi Puigneró, al Parlament
El president Pere Aragonès amb el vicepresident Jordi Puigneró, al Parlament | ACN
02 de desembre del 2021
Actualitzat a la 13:56h
La taula de negociació, l'ampliació de l'aeroport del Prat, el pacte de pressupostos amb els comuns i, ara, els Jocs d'Hivern i el Hard Rock. ERC i Junts han tornat a certificar que hi ha discrepàncies irresoltes, ara amb dos projectes que precisament combaten tant la CUP com els comuns. A partir d'una moció hàbilment presentada pel PSC, la coalició de Govern s'ha tornat a dividir: els de Pere Aragonès han evitat donar suport al macrocomplex d'oci i recreatiu a Vila-seca i Salou, al qual s'han abstingut, mentre que els de Jordi Puigneró han votat en defensa d'aquest projecte. Pel que fa a la candidatura dels Jocs d'Hivern, tots dos han apostat finalment per una abstenció salomònica malgrat que Junts l'ha defensat durant la seva intervenció.

"Toca mullar-se. El president i ERC no es mullen amb cap dels projectes estratègics del nostre país", ha denunciat el diputat socialista Òscar Ordeig, encarregat de defensar la moció. Ha afegit que no saben què votaran els republicans a la consulta sobre els Jocs inclosa als pressupostos ni si estan en contra d'ampliar l'aeroport, del Harc Rock o del Circuit de Fórmula 1 de Montmeló. "La gent ens vota perquè siguem clars", ha etzibat. La moció dels socialistes, que s'ha votat punt per punt -en tenia 11-, incloïa un suport explícit al Hard Rock tenint en compte "la implicació de les institucions territorials" i el suport al manifest sobre la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern presentat a l’acte que va tenir lloc a Vielha el passat 13 de novembre. 

Junts sí que ha defensat amb claredat el seu suport a la candidatura dels Jocs d'Hivern. De fet, el diputat Ramon Tremosa ha tret pit del fet que va ser la seva formació, via Meritxell Budó, qui va impulsar la candidatura i qui va defensar el projecte durant la campanya de les eleccions del 14-F. Ha posat com a referència el que ha suposat el Parc Olímpic del Segre i ha subratllat la "campanya de publicitat enorme" per a Catalunya que poden suposar aquests Jocs. 

El diputat d'ERC Engelbert Montalà ha centrat la seva intervenció en acusar el PSC d'aspirar a exercir "com a braç polític de l'Ibex 35" a Catalunya i de sotmetre's a "l'agenda de l'statu quo" amb projectes que, com l'ampliació de l'aeroport, "obliden" el territori i el medi ambient. L'objectiu dels republicans, ha reivindicat, és "liderar una transformació" que faci "front al xantatge". En la intervenció, però, no ha aclarit el posicionament de vot del seu grup sobre els Jocs d'Hivern i el Hard Rock.

Tant els comuns com la CUP han carregat contra "macroprojectes" que consideren caducs i que, de fet, han combatut en la negociació dels pressupostos. Els de Jéssica Albiach continuen mantenint com a objectiu frenar les dues iniciatives durant la negociació per a l'aprovació definitiva dels comptes el 23 de desembre. 

Els grups sí que han tancat files a l'hora de donar suport als treballadors de l’empresa Mahle de Vilanova i la Geltrú afectats pel procés de tancament de la fàbrica de components de l’automoció. De fet, han assenyalat que es revisi com empreses com Mahle reben fons europeus per, després, deslocalitzar centres de treball. "És inacceptable", ha dit la CUP tot assenyalant una legislació massa flexible que dificulta la flexibilització, una denúncia que també ha fet Junts. Els socialistes han respost que ja han fet arribar al govern espanyol que cal estudiar aquesta qüestió.