La Moncloa dilueix l'abast de la quota de català a l'audiovisual: Netflix, HBO i Amazon en queden fora

El projecte validat pel consell de ministres només obliga a garantir el 6% de llengües cooficials exigit per ERC a plataformes amb seu a l'Estat

La vicepresidenta Nadia Calviño i les ministres Diana Morant i Isabel Rodríguez.
La vicepresidenta Nadia Calviño i les ministres Diana Morant i Isabel Rodríguez. | Europa Press
30 de novembre del 2021
Actualitzat a les 18:50h
El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts la llei de l'audiovisual, que ara passarà al Congrés per a la seva tramitació. El text inclou una quota del 6% de contingut del catàleg en llengües cooficials, però només ho fa exigible per a plataformes amb seu a l'Estat. De l'abast del projecte de llei en queden al marge els grans serveis internacionals, com Netflix, HBO i Amazon. D'aquesta manera, la Moncloa dilueix l'abast de la quota de català exigida per ERC a canvi de l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat.

El text validat pel consell de ministres inclou la xifra fixada pels republicans, però en rebaixa les plataformes en les quals serà de compliment obligatori. L'entesa firmada per ERC amb el govern espanyol a canvi dels comptes, incloïa més percentatges: del 30% de producció europea que s'ha d'emetre, la meitat, el 15%, haurà de ser contingut audiovisual en llengües oficials de l'estat espanyol, i d'aquest, el 40% haurà de ser en català, basc o gallec, el que suposa el 6%. 

La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha comparegut amb la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, i la ministra de Ciència, Diana Morant. A la pregunta sobre si les plataformes que no estan establertes oficialment a Espanya -com Netflix- estan obligades a complir amb aquesta quota del 6%, Calviño ha afirmat que amb el text s'ha aconseguit un "bon equilibri" entre l'aposta per la inversió i la protecció a les llengües, i que el govern està "compromès amb l'espanyol i totes les llengües oficials", però s'ha remès al debat parlamentari per introduir noves modificacions. També ha volgut posar de manifest que en el transcurs del tràmit parlamentari "es poden produir ajustos, però el text és molt sòlid".  

ERC ja ha assenyalat els darrers dies la seva discrepància amb aspectes de la llei. Aquest dimarts, el líder dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, ha explicat que l'acord amb l'executiu en l'audiovisual era de "mínims" i que el seu partit vol millorar el text en el transcurs del debat al Congrés. Rufián ha apuntat que la seva formació no havia concretat en quines plataformes seria exigible la quota. Tanmateix, es donava per fet que l'acord incloïa la regulació del català en les grans plataformes internacionals. De fet, ERC va incloure en el document per explicar l'acord l'exemple que seria aplicable a Netflix.

Calviño ha explicat també l'altre projecte de llei aprovat avui, el Crea i Creix, lligat amb el Pla de Recuperació, que vol millorar els tràmits per facilitar el naixement d'un negoci, una de les mancances d'Espanya en comparació amb molts altres països de la UE. El projecte facilitarà la creació d'empreses, que podran constituir-se de manera telemàtica i per 1 euro, així com es redueixen els costos notarials de la tramitació.

Restriccions de vols per la variant òmicron
El govern ha acordat també ampliar la restricció de vols procedents del con sud de l'Àfrica, que no afectarà naus a passatgers a ciutadans espanyols o andorrans, per la propagació de la variant òmicron de la Covid. Entrarà en funcionament divendres vinent i si cal serà prorrogada. La restricció de vols no afectarà aeronaus que traslladin passatgers espanyols o andorrans, i si es tracta de passatgers en trànsit a països de fora de l'espai de Schengen, estaran en escala menys de 24 hores, sense poder abandonar la zona de trànsit. La restricció se suma a l'ordre ministerial que exigeix el certificat de vacunació i PCR, la quarantena obligatòria per a passatgers de països de risc i test d'antígens als passatgers que arriben a aeroports espanyols.

L'ampliació de la restricció es produeix després que l'executiu establís una quarantena de deu dies als procedents de Lesotho, Botswana, Esuatini, Moçambic, Namíbia, Àfrica del Sud i Zimbabwe. "Estem actuant amb celeritat i en coordinació a les autoritats europees", ha dit la portaveu, recordant que l'estat espanyol lidera la resposta a la UE. L'aposta clara per la vacunació i mantenir les mesures de prevenció ha estat "l'èxit del país". Ha assegurat que "el nostre país és líder en vacunació solidària" i ha explicat que Espanya ha donat 40 milions de vacunes a altres països. 

La portaveu ha insistit en la necessitat que la ciutadania actuï amb "responsabilitat" en els propers dies, que inclouen un pont festiu en què s'intensificarà la sociabilització que s'acosta Nadal. Rodríguez ha dit que el govern espanyol espera poder avançar en la vacunació infantil a partir de mitjan desesmbre.