ERC valorarà amb la CUP si cau la qüestió de confiança d'Aragonès l'any 2023

Els republicans continuaran negociant amb els comuns i els anticapitalistes per aprovar els pressupostos definitivament el 23 de desembre

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa | Marc Puig
29 de novembre del 2021
Actualitzat a la 13:42h
El pacte segellat amb els comuns pels pressupostos seguirà portant cua. Mentre Junts es mira aquesta aliança de reüll, ERC manté que continuarà negociant tant amb els de Jéssica Albiach com amb la CUP per aprovar definitivament els comptes el 23 de desembre del 2023. De fet, els republicans han deixat clar que continuen mantenint vigent l'acord d'investidura amb els anticapitalistes malgrat que no van facilitar la tramitació dels pressupostos, tot i que consideren que s'haurà de valorar conjuntament si el president Pere Aragonès s'haurà de sotmetre a una qüestió de confiança l'any 2023, com inicialment es va preveure. 

"No ens hem pogut trobar en aquesta majoria i s'haurà de valorar", ha dit la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta. Si bé els republicans defensen que compliran les mesures pactades amb els cupaires perquè creuen que són "bones per al país", caldrà una revisió de l'acord d'investidura per determinar si es manté o no la qüestió de confiança d'Aragonès. En tot cas, des de Calàbria subratllen que el vincle amb la CUP es manté i que, per molt que no s'hagi materialitzat en la tramitació dels pressupostos, la majoria independentista aconseguida a les urnes continua existint.

"Hi ha una majoria electoral. Volem treballar perquè es pugui evidenciar sempre que sigui possible tant com sigui possible", ha assegurat Vilalta, que ha detallat que els espais de coordinació amb la CUP es mantindran amb l'aspiració de seguir buscant consensos tant en l'eix social com en el nacional. En tot cas, els republicans tens coll avall que serà principalment amb els comuns amb qui hauran d'exhaurir la negociació de pressupostos per a l'aprovació definitiva, fet que genera recels en Junts. 

Aquesta setmana, el ple haurà de tramitar el decret d'energies renovables i ERC té encarrilat l'acord també amb els comuns, ja que el PSC s'hi ha mostrar en contra i també la CUP ha estat crítica amb el contingut del decret, malgrat que hi ha aspectes que han estat negociats entre els anticapitalistes i el Govern.

Mecanisme de fiscalització de l'acord amb el PSOE
Pel que fa als pressupostos generals de l'Estat, Vilalta ha assegurat que l'acord teixit amb el PSOE és "de mínims" i que ara continuaran amb la negociació amb els socialistes amb la mirada situada en la votació dels comptes al Senat. L'objectiu que tenen és aconseguir un mecanisme de fiscalització per garantir el compliment dels acords, fita que no van assolir en l'acord del 2020. "Farem valer la nostra força al Senat", ha advertit Vilalta.