Aragonès no veu «viable» assolir acords amb el PSC durant la legislatura

El president de la Generalitat descarta els socialistes com a aliats si no tornen a la defensa del dret a decidir i manté que treballarà per refer la relació amb la CUP

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant l'entrevista amb Oriol Nolis.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant l'entrevista amb Oriol Nolis. | Rubén Moreno / Govern
29 de novembre del 2021
Actualitzat a la 13:42h
Una setmana després de tancar l'acord amb els comuns que va permetre la tramitació parlamentària dels pressupostos, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha deixat clar quins són els possibles aliats del Govern durant la legislatura. En una entrevista a RTVE en l'espai Fora de plató, Aragonès s'ha mostrat partidari de treballar en les properes setmanes per refer la relació amb la CUP i ha descartat el PSC com a eventual aliat. "No veig viables acords", ha afirmat el president, que ha retret als socialistes haver abandonat la defensa del dret a decidir. "Si [el PSC] recupera la idea, podem revertir la situació en què està ara", ha reblat Aragonès.

En la setmana prèvia a l'acord pels pressupostos, el president català es va reunir breument amb el líder socialista al Parlament, Salvador Illa, i ja li va traslladar que no hi negociaria la tramitació dels comptes. Aragonès ha insistit aquest dilluns que ERC i el PSC tenen "models de país" alternatius, i ha subratllat que va segellar un pacte amb els comuns perquè amb el grup parlamentari liderat per Jéssica Albiach hi té posicionaments "més propers".

En la roda de premsa del PSC d'aquest dilluns, la portaveu socialista, Alícia Romero, ha lamentat que el president català tanqui la porta a assolir acords amb el seu partit. "No s'entén que ens negui el diàleg", ha afirmat Romero, que ha considerat una "excusa" que ara es posi com a condició el dret a decidir. "Els comuns ja no parlen de referèndum", ha insistit la portaveu socialista per rebatre el discurs d'Aragonès, que va pactar la tramitació dels pressupostos amb En Comú Podem.

Aragonès també ha parlat de la convivència amb la CUP, que es va despenjar de la negociació pels pressupostos malgrat haver assolit un acord amb ERC per a la investidura tot just fa mig any. "Per la resta de la legislatura, n'hem de parlar", ha apuntat el president, que ha recordat que es creu els "compromisos" adquirits amb els anticapitalistes, però que "necessita les eines" per poder-los materialitzar. Aragonès ha insistit que en les primeres setmanes de desembre treballarà amb la CUP per avaluar si el pacte té recorregut.

En l'entrevista a TVE, la taula de diàleg també ha ocupat les respostes del president, que manté la idea que es puguin assolir acords durant aquesta legislatura. "Ha de donar fruits", ha expressat. Sobre la pròxima reunió pública de la mesa de negociació amb el govern espanyol, ha dit que "no hauria de tardar", però que és imprescindible que s'hi transmetin avenços. Aragonès ha volgut deixar la "porta oberta" a Junts per sumar-se a la taula, per bé que ha insistit que els representants hauran de formar part del Govern.

El certificat Covid, obligatori aquesta setmana a la restauració
En la carpeta de qüestions sobre coronavirus, el president de la Generalitat ha apuntat que aquesta setmana quedaran solucionats els problemes amb l'aplicació que permet descarregar-se el certificat Covid i s'activarà l'obligatorietat de mostrar el document a l'hora d'accedir a bars i restaurants. "La previsió és que sigui aquesta setmana", ha recalcat. "En aquestes últimes hores, l'aplicació ha funcionat millor", ha afegit. Sobre la seva assistència a la conferència de presidents autonòmics, ho ha condicionat al fet que a l'ordre del dia s'hi inclogui la possibilitat d'ampliar el fons Covid per al 2022.

Aragonès també ha reclamat al govern espanyol que actuï amb "transparència" a l'hora de prendre la decisió sobre la ubicació de la fàbrica de bateries pel cotxe elèctric. "Demano que la decisió no es prengui per criteris polítics", ha expressat el president, a banda d'insistir que la indústria de Catalunya és la que està més preparada per acollir la planta.