1 de 10
AMIANT

El Govern inverteix 4,5 milions d'euros a Badia del Vallès per retirar l'amiant

El municipi celebra un dia històric mentre Aragonès anuncia una "Catalunya lliure d'amiant"

El president Pere Aragonès i la consellera Teresa Jordà a Badia del Vallès | ACN
per I.M., Barcelona, Catalunya | 27 de novembre de 2021 a les 13:54 |
Badia del Vallès celebra avui un dia històric. Després d'anys de lluita veïnal, el Govern ha anunciat aquest dissabte que invertirà 4,5 milions d'euros per treure l'amiant de tots els habitatges del municipi abans del 2025.

En concret, ho farà en els 200 habitatges afectats per aquest material, que és especialment tòxic. "Traurem l'amiant de les vides dels ciutadans de Badia", ha anunciat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui ha qualificat l'actuació d'"excepcional" pel fet que es tracta del municipi del país amb més concentració d'amiant en habitatges. "Volem construir una Catalunya lliure d'amiant", ha clamat el president. Badia del Vallès és la ciutat de l'Estat amb més amiant, es calcula n'hi ha una tona per cada habitant. Tots els edificis de la població estan afectats i, en molts casos, les plaques d'uralita estan trencades, que és quan l'amiant és més tòxic i perillós. El passat mes de juliol, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va visitar Badia del Vallès i es va comprometre a afrontar la problemàtica de l'amiant amb celeritat. "Volem expressar la nostra satisfacció per com s'ha portat a terme el procés des del juliol i fins avui", han dit des de la Comissió de l'Amiant del municipi. 


Per la seva part, l'alcaldessa del municipi, Eva Menor, ha subratllat "la valentia" de Badia en fer visible "la pandèmia invisibilitzada de l'amiant" tot i els riscos d'estigmatitzar "encara més" la ciutat. Després de més de quatre dècades de treball, la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha agraït la tasca dels veïns i veïnes

El municipi es va crear als anys 70 per donar resposta a la forta onada migratòria procedent d'altres punts de l'Estat, i entre els materials utilitzats hi abundava el fibrociment. Aquest material, però, té una vida útil d'uns 40 anys, moment en què es comença a degradar i a emetre fibres a l'ambient, que en inhalar-les provoquen malalties respiratòries com ara l'asbestosi o el mesotelioma. Aquesta afectació és molt visible des del carrer, donat que els edificis incorporen aquest material a l'exterior. Les façanes són les parts més evidents d'aquest deteriorament, amb elements trencats i malmesos pel pas del temps. Aragonès ha destacat que la situació de Badia ha fet necessari començar per aquesta població, però s'ha compromès a retirar tot l'amiant present al país.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació