El PSC votarà en contra del decret de renovables del Govern

Els socialistes demanen a Aragonès que convoqui tots els grups per acordar com blindar el català a l'escola, tot i que recorda el veto a Vox consensuat pels grups al Parlament

Salvador Illa i Alícia Romero, amb dirigents socialistes del Parlament
Salvador Illa i Alícia Romero, amb dirigents socialistes del Parlament | PSC
26 de novembre del 2021
Actualitzat a les 12:43h
El PSC ha anunciat que la setmana que ve votarà en contra del decret de renovables del Govern. La portaveu socialista, Alícia Romero, ha lamentat que s'hagi elaborat en base a les "exigències" de la CUP, un partit que "aposta pel decreixement". També ha explicat que demanaran que es tramiti com a projecte de llei per modificar aspectes del decret. "Cal avançar deu vegades més que la proposta que tenim sobre la taula per complir els objectius fixats pels anys 2030 i 2050", ha assegurat.

El decret de renovables arribarà al Parlament la setmana que ve i no només compta amb l'oposició dels socialistes, sinó que també els anticapitalistes l'han criticat per considerar-lo insuficient. El Govern ja fa setmanes que explora la via d'aprovar-lo amb els comuns. El decret inclou l'objectiu de descarbonitzar Catalunya l'any 2050 i de tancar les nuclears al 2040. El president Pere Aragonès s'ha compromès a una reducció del 55% de les emissions de carboni en nou anys. 

Els socialistes també han lamentat que el Govern segueixi el "compàs" de la CUP a l'hora d'"afeblir" els Mossos d'Esquadra a través de la creació de la comissió d'estudi del model policial. "La CUP dicta i el Govern obeeix", ha lamentat el diputat i exconseller d'Interior Ramon Espadaler, que ha assenyalat que no s'hagi tramitat en el darrer any cap expedient d'agents perjudicats en l'exercici de la seva feina a manifestacions. 

Sobre la sentència del Suprem que obliga les escoles a impartir el 25% de les assignatures en castellà, Romero ha defensat que les sentències s'han de complir i que cal fer-ho al mateix temps que es manté el català com a llengua vehicular. "El català ha de ser la llengua vehicular, i hi ha una garantia que s’ha de complir: quan surten de l’educació obligatòria els alumnes han de tenir competència en les dues llengües", ha assenyalat, i ha afeblit que això es compleix. 

Romero ha explicat que no van anar dimecres a la reunió convocada per Aragonès per blindar el català a l'escola perquè no van convidar tots els grups. Sobre la proposta del president de convocar el Pacte Nacional pel Català, els socialistes han reclamat que es convoqui a tots els grups parlamentaris, tot i que ha recordat el veto a Vox que han consensuat al Parlament. 

Reunió per renovar els càrrecs de la CCMA

Romero també ha anunciat que la setmana que ve convocaran els grups majoritaris de la cambra per avançar en la renovació dels càrrecs caducats de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. "Agafem el gua llançat per la presidenta de la CCMA, Núria Llorach, que en comissió ha explicat que porta sis anys amb el càrrec caducat", ha assegurat la dirigent socialista.