Quan tirar canyes és un art

Una cervesa ben tirada marca un bon bar: Estrella Damm aplega 300 participants en el primer Concurs de Tiratge

Jennifer Tejada, guanyadora del Concurs de Tiratge d'Estrella Damm
Jennifer Tejada, guanyadora del Concurs de Tiratge d'Estrella Damm | Marina León González
Marina León
22 de novembre del 2021
Tirar una bona cervesa no és feina fàcil i és que s'han de tenir moltes coses en compte. Heu pensat mai en el grau d'inclinació de la copa en deixar caure la cervesa? Doncs per Estrella Damm importa i molt. Un concurs amb quasi 300 participants del món de l'hostaleria ha buscat els millors "artistes" del tiratge de cervesa. I aquest dilluns, els 10 finalistes s'han donat citat a l'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm.

Premiada amb 2.000 euros, la millor tiradora de cervesa d’aquesta primera edició ha estat Jennifer Tejada, del bar Homer de Mollet del Vallès. “Les dones també sabem tirar una bona canya”, ha reivindicat. Autodidacta i curiosa, a Tejada ningú mai l’ha ensenyat a tirar canyes, però diu que la clau és fer reposar la cervesa abans de deixar caure la crema. El segon premi, de 1.000 euros ha estat per Elias La Torre, de Conservas La Torre i, per últim, els 500 euros se n’han anat amb El Nou Suprem, de Raúl Ruiz.
 

Els tres primers classificats del concurs d'Estrella Damm. Foto: Marina León González


Propietaris, estudiants d'hostaleria i cambrers han estat els encarregats d'oferir el millor tiratge de cervesa a un jurat d'Estrella Damm. Un dels membres, Joan Maya, sommelier de Damm, s'ha encarregat d'explicar com es tira la canya perfecta i ho ha demostrat una estona abans que ho fessin els concursants.

Segons l'expert, la canya perfecta té dos temps, primer, quan es té a les mans una copa neta s'obre l'aixeta al complet i deixem que surti la primera pressió, en aquest punt "col·loquem la copa a 45° i l'omplim fins a arribar als tres quarts, la posem recta i tanquem de cop". La segona fase, explica Maya, té a veure amb la crema: "Obrim un quart de l'aixeta i deixem que la crema reposi sobre la cervesa fins a omplir la copa". La importància de la crema s'ha destacat durant tot el concurs, i és que Armengol, del Bang Bang Bar de Barcelona, ha deixat clar, tot assenyalant la crema al vídeo de presentació que l'ha fet arribar fins aquí: "Això és crema, no escuma, l'escuma és aire".

Karen Peiró, mestra cervesera de Damm i membre del jurat, ha felicitat a tots els participants tot destacant la difícil elecció. També ha donat les gràcies per ser "les mans, boca i ulls" d'Estrella Damm amb els clients.

Una cervesa ben tirada marca un bon bar
“El què d’un bar” és una cervesa ben tirada, segons Ferran Imedio un dels membres del jurat i periodista gastronòmic d'El Periódico. Des d’Estrella Damm hi estan d’acord, “per la feina ben feta”. Els deu finalistes ho han demostrat agafant el tirador amb decisió i emplenant canyes com ho fan cadascú als seus bars i restaurants, però amb més silenci i sense un client que espera al davant.
 

El jurat del concurs d'Estrella Damm, en plena acció. Foto: Marina León González


La majoria de “valents i emprenedors”, presentats així des d’Estrella Damm, han patit els efectes de la pandèmia i fins i tot s’han atrevit a obrir el seu negoci durant l’època més crua de la pandèmia, han demostrat avui la familiaritat que caracteritza els petits locals catalans.

Parlant de les seves mares, parelles o famílies senceres amb les quals aixequen cada dia la persiana abans de començar a tirar canyes, el concurs ha estat també un reflex de la cultura de bar. Perquè a Catalunya “si no tirem cervesa, malament” destaca Elias La Torre, segon classificat i fundador de la vermuteria La Torre.

 
Arxivat a