El Govern es compromet amb la CUP a arribar als 1.000 milions en habitatge

Aragonès assegura que l'executiu "aprofitarà les hores" per arribar a una entesa amb els anticapitalistes i els comuns, que ja han presentat esmena a la totalitat als pressupostos

Els negociadors de la CUP surten dels despatxos de Junts.
Els negociadors de la CUP surten dels despatxos de Junts. | ACN
19 de novembre del 2021
Actualitzat a les 17:12h
Compromís d'arribar als 1.000 milions d'euros en habitatge. Aquest és un dels missatges que ha traslladat el Govern a la CUP, segons detallen fonts de la negociació consultades per NacióDigital. Aquesta era una de les demandes persistents dels anticapitalistes, perquè és una de les xifres que apareixen en l'acord d'investidura signat al març amb ERC. La partida, fins ara, era de 749 milions, un increment de 410 respecte del 2020. El compromís arriba després d'una jornada, aquest dijous, plena de reunions al Parlament -inclosa una de la CUP amb Junts, sense els socis de Govern- en la recta final dels comptes, que dilluns han de passar el tràmit de les esmenes a la totalitat. En paral·lel, l'executiu veu com els comuns -amb els quals negocia- i el PSC ja han presentat l'esmena a la totalitat per estrènyer el marge existent. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, des de París, ha reclamat "aprofitar les hores" que queden.

Dirigents governamentals i dels comuns s'han tornat a reunir dues hores aquest divendres al Parlament, però de moment no s'ha arribat a cap acord. David Cid, integrant de les converses, ha estat l'encarregat de fer pública l'esmena a la totalitat i d'enviar un missatge al Govern: "Estem en temps de descompte". "En cap cas és un punt i final, és un punt i seguit i un recordatori que el temps s'esgota", ha remarcat Cid, acompanyat de Joan Carles Gallego, també part de les negociacions. 

Al marge de les converses amb els comuns i de la nova oferta sobre els diners en habitatge, el plet obert entre la CUP i Junts també passa perquè els de Carles Puigdemont retirin les esmenes a la futura llei antidesnonaments catalana, una de les demandes que els anticapitalistes van fer arribar dimarts al president i al conseller d'Economia, Jaume Giró. Per ara, fonts de Junts mantenen que no seran retirades. Veus de la formació indicaven ahir al vespre que la situació és "complicada". La coordinadora oberta parlamentària (COP) de la CUP es reuneix dissabte a Santa Perpètua de la Mogoda per avaluar si s'ha de retirar l'esmena, com ha avançat l'Ara.

Qui va formar part de la reunió entre Junts i la CUP de dijous a la tarda als despatxos del Parlament? Per part dels primers hi havia Jordi Sànchez, secretari general; Josep Rius, diputat i vicepresident de Junts; Elsa Artadi, diputada i vicepresidenta de Junts; Albert Batet, president del grup parlamentari i que també ha aparegut en la trobada de coordinació de comunicació simultània; i Jordi Turull, expres polític i vicepresident del partit. L'aparició de Turull és rellevant, perquè a la seva esquena hi acumula múltiples negociacions sobre pressupostos, tant amb el PP -en la primera legislatura d'Artur Mas com a president-, amb ERC -en la segona legislatura de Mas- i també amb la CUP, quan CDC i els republicans formaven part de Junts pel Sí. Un cop fora de la presó, Turull ha vist reforçat el seu pes polític i el seu perfil apareix com a sol·licitat en un moment de cruïlla de la legislatura. Davant hi tenien els diputats Carles Riera, Eulàlia Reguant, Montserrat Vinyets i Dolors Sabater, cares visibles de les converses.

L'únic missatge oficial que va sortir de la cita entre Junts i els anticapitalistes és que es continuarà negociant per articular la majoria del 52% al voltant dels pressupostos. De moment, els de Puigdemont mantenen que no retiraran les esmenes a la llei d'habitatge. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) fa setmanes que demana que aquestes esmenes desapareguin, i la CUP ho ha inclòs en el plec de demandes elevades al Govern un cop les bases van decidir presentar l'esmena a la totalitat, registrada aquest dimecres al matí. "Això depèn més del grup parlamentari que de l'executiu", es limitaven a assenyalar des de Palau, on encara confien en un acord amb la CUP malgrat que el calendari s'accelera. La coordinadora oberta parlamentària dels anticapitalistes es reuneix aquest dissabte per decidir sobre l'esmena a la totalitat.

En el document d'Aragonès també hi constarà, a banda de les novetats sobre habitatge, un missatge en clau de procés. Els anticapitalistes reclamen concretar la celebració d'un nou referèndum, i de moment ERC ha posat damunt la taula un grup de treball sobre aquesta hipotètica votació per avaluar-ne les condicions. Així ho va avançar Marta Rovira, secretària general dels republicans, en un avançament de l'entrevista a NacióDigital que sortirà publicada aquest cap de setmana. "Aquesta proposta es treballarà per formalitzar-la", destaquen fonts coneixedores de la negociació, perquè es considera que no és un "brindis al sol". L'horitzó del procés, veient la confiança d'Aragonès en el diàleg amb l'Estat malgrat la manca d'avenços palpables, és una temença que aglutina Junts i la CUP en l'arrencada de la legislatura.

Entre el 52% i els avenços amb els comuns
És per això que els de Puigdemont insisteixen aquests dies que tota la responsabilitat sobre els pressupostos -i, per tant, sobre l'estabilitat de la majoria del 52%- recau en el president de la Generalitat, que és a París per signar un acord de coordinació amb l'Unesco juntament amb la directora general de l'organisme, entre d'altres actes. A Palau confien que, si hi ha acord, arribi amb una antelació suficient -millor divendres que dissabte- per tal que els òrgans de la CUP puguin decidir amb cert marge. Tanmateix, també hi ha oberta la via dels comuns, en la qual s'hi va implicar Economia -en mans de Junts, que ha limitat la tasca del secretari general del departament, Jordi Cabrafiga, a un paper "supervisor"- en una trobada de dues hores i mitja al Parlament.

Els interlocutors es van emplaçar a seguir parlant d'algunes de les reclamacions que els de Jéssica Albiach han posat sobre la taula en matèria d'inversió en trens, llei de barris verds, reindustrialització i dentista i psicòleg públic. "Hi ha temps fins dilluns", asseguren les parts en negociació. En concret, segons va avançar Europa Press, els comuns han reclamat invertir 600 milions en trens i 1.500 en la llei de barris. Per part del Govern, a banda de Cabrafiga -número dos de Giró, que va estar en contacte telefònic amb Albiach durant el matí- hi havia la secretària general de Presidència, Núria Cuenca, i també el director general de Coordinació Interdepartamental, Marc Ramentol.

Sigui reposant en exclusiva sobre el 52%, sigui de la mà dels comuns, Aragonès aspira a tancar un acord en les properes hores que li serveixi per superar el primer tràmit parlamentari dels pressupostos sense deixar tocada l'estabilitat del Govern. En les properes hores farà arribar una oferta a la CUP amb cessions en habitatge -els 1.000 milions compromesos van en aquesta línia- i procés que confia que serveixin per superar el revolt tancat en què s'han convertit els comptes per al 2022. Un projecte que, com en totes les negociacions dels últims anys, no només es fa al límit sinó que exemplifica les dificultats operatives de l'independentisme per continuar avançant.