ERC ofereix a la CUP un grup de treball pel referèndum

Marta Rovira també proposa, en clau de procés i en el marc de la negociació pressupostària amb els anticapitalistes, un espai de seguiment independentista de la taula de negociació amb l'Estat

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, aquest dimecres a Ginebra
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, aquest dimecres a Ginebra | Sara González
17 de novembre del 2021
Actualitzat a les 20:36h
Crear un grup de treball a tres (ERC, Junts i CUP) que determini quines són les condicions que s'han de donar "per al nou embat" en forma de referèndum. Aquesta és l'oferta que fa ERC a la CUP per tancar un acord pels pressupostos i que verbalitza la secretària general dels republicans, Marta Rovira, en una entrevista concedida a NacióDigital a Ginebra, que es publicarà íntegrament el pròxim cap de setmana. La dirigent republicana proposa també la creació d'una comissió de tots els grups independentistes per fer un seguiment de com s'encara i com evoluciona la taula de negociació amb l'Estat.


Les negociacions del Govern amb la CUP continuen obertes de bat a bat. No només s'està explorant el marge d'entesa en matèria d'habitatge i lloguers més accessibles, en com concretar una energètica pública i la implementació de la renda bàsica universal, sinó en com avançar també en la carpeta estratègica de l'independentisme, fins ara aparcada per la incapacitat de teixir un consens. Per desencallar la situació, Rovira esbossa la creació d'un grup de treball que permeti identificar les fortaleses i les febleses del 2017 i, a partir de la diagnosi, definir les condicions que s'han de reunir per celebrar un nou referèndum. Es tracta d'una proposta que, assegura, ja està sent debatuda. 

"Hem d'identificar les condicions que facin possible aquest nou embat democràtic", sosté Rovira, que defensa que es pot avançar en aquest sentit al mateix temps que s'intenta esgotar la via de la negociació amb l'Estat. Fins ara, la CUP ha defensat que aquest nou referèndum s'ha de celebrar, amb acord o sense acord amb el govern espanyol, abans del final de la present legislatura, al 2025, un calendari que ha estat rebutjat tant per ERC com per Junts. Els republicans comparteixen que "el nou embat" ha de ser votar de nou, però Rovira sosté que s'ha de fer "sense ser esclaus d'una data" per no córrer el risc d'arribar a aquell dia sense haver superat els punts dèbils de l'octubre del 2017.

"Quina serà la millor data per a un referèndum? Aquella data en la qual es visualitzi que estem preparats i que es donen les condicions per poder-les garantir", assegura la secretària general d'ERC, que afegeix que des del seu partit hi ha "pressa" per començar a treballar ja en aquesta direcció. La principal dificultat per constituir aquest grup de treball és que, si bé ERC i la CUP coincideixen en situar en l'horitzó que l'estratègia ha de passat per tornar a votar en un referèndum, Junts continua defensant la vigència de l'1-O.

L'argument de Rovira és que aquest grup de treball per refer la unitat estratègica fixant un nou referèndum com a horitzó compartit pot conviure al mateix temps amb les negociacions del Govern amb la Moncloa a la taula de diàleg sobre el conflicte. Fins ara, els consellers de Junts no s'hi han assegut, però per enfortir la confiança entre els diferents actors proposa que es creï un "espai de seguiment del procés de negociació" amb l'Estat. Es tracta d'un espai on es pugui parlar de com s'enfoca el diàleg amb la Moncloa i també valorar com evolucionen les converses. 

"Sabem que l'estratègia no és compartida per a tothom, però ERC té assumit que toca passar per aquesta etapa, que ens permet treballar unes condicions no prou treballades el 2017", sosté la secretària general d'ERC, que afegeix que la taula de negociació és una eina útil per "guanyar legitimitat" tant de portes endins com de portes enfora. "No hem de tenir por de seure a negociar la via legal. No ens afebleix, ens enforteix", apunta.