El jutge ordena l'ingrés a presó dels ultres de Blanquerna

Els condemnats esgoten les vies ordinàries per evitar complir la pena per l'assalt a la seu de la Generalitat a Madrid de l'any 2013

16 de novembre del 2021
Actualitzat a les 10:10h
Un moment de l'atac feixista a Blanquerna
Un moment de l'atac feixista a Blanquerna | ND
L'Audiència Provincial de Madrid ha decretat l'ingrés a presó per a deu dels dotze ultres que van assaltar la llibreria Blanquerna durant la Diada de l'any 2013. Els condemnats han pogut anar ajornant la presó a base de recursos i decisions judicials, però finalment després d'exhaurir les vies ordinàries per evitar complir la pena, aquest dimarts el jutge ha ordenat que hauran d'entrar a presó. Tenen deu dies per ingressar al centre penitenciari i hauran de complir una pena de dos anys i mig de presó per desordres públics.

Fa vuit anys dels fets. Catorze ultres van irrompre amb violència a la seu de la Generalitat a Madrid durant l'acte de celebració de la Diada entre crits de "No nos engañan Cataluña es España" i amb banderes feixistes i de grups neonazis. L'assalt va deixar cinc ferits lleis. Poques setmanes després la Fiscalia va obrir diligències i tres anys després l'Audiència de Madrid va condemnar-los a penes d'entre sis i vuit mesos de presó, molt per sota de la petició de Fiscalia que en demanava entre dos i cinc anys i mig. 

El 2017, el Suprem va elevar la pena a entre tres i quatre anys, aplicant l'agreujant de discriminació ideològica. El Tribunal Constitucional (TC) va ordenar repetir el judici i va argumentar que el TC havia vulnerat drets dels acusats. L'estiu de l'any passat, el Suprem va revisar la decisió i va condemnar els ultres a poc més de dos anys i mig de presó. Vuit anys després, els ultres entraran a la presó.