Oriol Amat i Ricard Gomà assessoraran el Govern per impulsar la renda bàsica

També hi seran presents la gerent de l'Ajuntament de Barcelona, una exdiputada d'EUiA i una excandidata de la CUP a Sant Boi de Llobregat, tot i que ningú cobrarà per la participació a l'òrgan

Oriol Amat, en una imatge d'arxiu.
Oriol Amat, en una imatge d'arxiu. | Yvelisse Teixeira
15 de novembre del 2021
Actualitzat a les 17:29h
La Generalitat ha nomenat un consell assessor per al disseny i l'organització del Pla pilot per implementar la renda bàsica universal, capitanejat pel doctor en sociologia Sergi Raventós, qui en va ser escollit cap de l'oficina del projecte. El Diari Oficial de la Generalitat d'aquest dilluns ha publicat la creació d'aquest òrgan assessor i la tria dels seus 20 primers membres, malgrat que la composició pot ballar entre 15 i 25 vocals. Cap d'ells, en tot cas, percebrà cap remuneració per ajudar a implementar la mesura, que compta amb un partida de quatre milions al projecte de pressupostos del 2022.

Entre els escollits pel Departament de Presidència -de qui depèn la competència-, es troba el rector de la UPF, Oriol Amat, catedràtic d'Economia que va ser també diputat de Junts pel Sí i autor d'un informe per al Govern sobre la viabilitat de la renda bàsica. Publicat el 2019, l'estudi va quantificar el cost d'aquesta prestació a Catalunya en uns 7.700 milions anuals.

El consell assessor també comptarà amb la presència de l'últim de files d'ICV a l'Ajuntament de Barcelona Ricard Gomà, així com diversos càrrecs actuals del consistori com la seva gerent, Sara Berbel, i la seva comissionada d'Acció Social, Sonia Fuertes. L'exdiputada d'EUiA Mercè Civit col·laborarà també en el projecte, així com Laura Fernandez Vega, qui va ser cap de llista per Guanyem Sant Boi -amb el suport de la CUP- als comicis del 2019, o el politòleg Lluís Pérez, director acadèmic de la Fundació Josep Irla, d'ERC.

Igualment, l'òrgan integrarà membres de diverses entitats socials, com Daniel Raventós i Carme Porta, de la Xarxa Renda Bàsica; Enric Morist, Coordinador de la Creu Roja a Catalunya; Julia Rosanna Sánchez-Valverde, de CCOO; i Sira Vilardell, de la Fundació Surt, així com altres acadèmics i experts en la matèria, com el sociòleg Xavier Godàs, exalcalde de Vilassar de Dalt. El consell assessor serà vigent mentre duri el pla pilot per a la renda bàsica i estarà presidit per la consellera de Presidència, Laura Vilagrà.