Estat i Generalitat acorden ampliar la plantilla de Mossos fins als 22.006 agents

El nou sostre serà d'aplicació immediata i permetrà la incorporació de 3.739 policies més . "És l'acord més important en matèria de seguretat dels últims 15 anys", ressalta Elena

05 de novembre del 2021
Actualitzat a la 13:49h
Reunió de la junta de seguretat al Palau de la Generalitat.
Reunió de la junta de seguretat al Palau de la Generalitat. | Govern
La Generalitat i l'Estat han acordat aquest divendres ampliar el topall de la plantilla dels Mossos d'Esquadra fins als 22.006 agents. Era el punt central de la reunió de la junta de seguretat que s'ha celebrat aquest matí al Palau de la Generalitat, i que ha comptat amb la presència del president Pere Aragonès, el ministre d'Interior, Fernando Grande Marlaska, i el conseller d'Interior Joan Ignasi Elena, entre d'altres. L'ampliació del sostre del Mossos, és a dir, del nombre màxim d'agents que pot assolir el cos era una demanda de la policia catalana dels últims anys. Les dues parts feia setmanes que negociaven i finalment avui s'ha certificat l'acord.  

A dia d'avui hi ha 17.900 agents, comptant amb les noves promocions que s'han incorporat al cos. El sostre, fins ara, era d'uns 18.200, una xifra que no s'actualitzava des de 2006 malgrat les reiterades demandes de la policia catalana per l'augment de la població i l'aparició de noves amenaces per a la seguretat. Des d'Interior ja es demanava no deixar passar més temps per certificar un pacte que s'ha negociat durant setmanes. A mitjans de setembre, Elena i Marlaska van tenir una primera presa de contacte per aplanar el terreny. "És l'acord més important en matèria de seguretat en els darrers 15 anys", ha ressaltat Elena. 

Elena ha recordat que la reunió d'avui de la junta de seguretat és la primera des de 2018, i ha remarcat la importància de la col·laboració entre institucions en matèria de seguretat. "És sensible i nuclear, perquè així ho és la seguretat dels ciutadans", ha dit. Estat i Generalitat han arribat a acords "necessaris i transcendents", concretament un nou sostre per a Mossos després de 15 anys. Aquesta ampliació serà de 3.739 agents més, que farà un total de 22.006 agents dels Mossos. Un 20% de la plantilla actual. "No hi ha tempos, hi podem arribar quan vulguem i ho anirem fent de manera esglaonada, amb un increment de 800-900 agents anuals", ha explicat el conseller. 

Altres acords que s'han assolit fan referència a l'accés al informació i bases de dades. En aquest sentit, Elena ha ressaltat el compromís en la millora de la transmissió d'informació de les dades vinculades a la violència masclista. "Això ens fa ser molt més eficients en el combat contra la violència masclista", ha dit. També s'ha arribat a un acord polític per incloure els Mossos a les bases de dades de la Unió Europea i internacionals, així com la participació de la policia catalana en els plans estratègics contra diversos delictes o el creuament de les dades dels hotels per identificar persones en cerca i captura.

Un altre acord fa referència a l'operativa i a la possibilitat de fer un seguiment transfronterer quan es produeix un delicte. Això es va acordar a l'anterior junta de seguretat, però avui s'ha acordat una ampliació, que serà operativa en un termini d'aproximadament sis mesos. "Valorem positivament els acords. Més mossos al servei de la gent, més mitjans, més interconnexió amb les policies de l'estat de la UE, que ens permet treballar amb l'horitzó de Mossos 2030", ha celebrat Elena, que ha deixat clar que avui comença una "nova etapa". 

Elena ha rebutjat la violació d'una noia a Igualada i ha volgut enviar un missatge de suport a les víctimes i a les famílies, i ha mostrat el compromís d'"actuar" davant de les agressions masclistes. El conseller ha qualificat de "salvatges" les persones que van perpetrar l'agressió sexual però ha admès que no té cap novetat respecte a la investigació. "La lluita contra la violència masclista és una de les prioritats del Departament. És un objectiu i hi posarem tants mitjans com sigui necessari, també per fer seguiment i acompanyament a les víctimes", ha dit. 

Tràmits perquè els Mossos siguin una policia "d'un estat membre"
El ministre d'Interior, Fernando Grande Marlaska ha agraït la presència del president Pere Aragonès a la junta de seguretat, que fa evident la importància de la cooperació institucional en matèria de seguretat. "Hem mantingut un clima de cordialitat i cooperació institucional. Agraeixo l'actitud i la hospitalitat", ha dit, i s'ha mostrat convençut que amb el temps s'ha pogut "construir un model de cooperació institucional satisfactori". "És un model exemplar", ha dit.

Marlaska ha aplaudit l'acord per ampliar la plantilla dels Mossos, que permetrà augmentar la ràtio de policies per habitant. "No hi ha terminis per fer efectiva l'ampliació, però cal seriositat i formar bé els agents", ha avisat el ministre. També s'ha compromès a fer els tràmits necessaris perquè els Mossos siguin considerats "policies d'un estat membre" a la Unió Europea i tingui accés a les bases de dades europees i internacionals. "Seran una policia espanyola més", ha dit el ministre, i ha deixat clar que això serà "en la major brevetat possible".

El minstre ha reiterat el compromís en treballar per combatre la violència masclista i, en aquest sentit, es treballarà per aconseguir la "major protecció" de les víctimes de violència de gènere. "La conclusió més rellevant és que el Ministeri i el Departament d'Interior compartim que la cooperació i col·laboració entre la Policia Nacional, la Guàrdia Civil és important perquè és eficaç i beneficia la ciutadania de Catalunya", ha dit, i ha ressaltat que la missió de la policia és permetre que a Catalunya es puguin exercir "drets i llibertats en un marc de seguretat".  

Primera reunió en tres anys
La trobada ha arrencat a les 11h i s'ha allargat unes dues hores. Ha estat presidida per Pere Aragonès i ha comptat amb la presència del secretari general d'Interior, Oriol Amorós, i del director general de la Policia, Pere Ferrer, i el cap d'Assessoria Jurídica d'Interior, Francesc Claverol. També hi ha estat el major, Josep Lluís Trapero. Per part de l'Estat hi serà el secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez Ruiz, la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, i el director de Coordinació i Estudis de la Secretaria d'Estat de Seguretat, José Antonio Rodríguez. També representants de la resta de cossos policials espanyols, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

La d'aquest divendres és la primera reunió de la junta de seguretat des del setembre de l'any 2018, amb el conseller Miquel Buch. Fa tres anys, el ministre Marlaska es va desplaçar a Catalunya quan feia pocs mesos que s'havia aixecat l'aplicació de l'article 155 i encara amb l'impacte de l'empresonament del Govern i l'exili, i dels fets de la tardor de 2017. En aquella trobada no hi va ser el major Trapero, apartat del càrrec i pendent del seu procediment judicial que acabaria en absolució

La reunió de 2018 va servir per acordar la integració els Mossos al Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), una demanda que s'havia posat al centre del debat després de l'atemptat de Barcelona i Cambrils, i també per vetllar per la convivència i la neutralitat de l'espai públic, en ple conflicte pels llaços grocs. Després, arran de la dinàmica electoral espanyola, la inhabilitació del president Quim Torra i la pandèmia, la junta de seguretat ja no es va tornar a reunir.