Sensellarisme

Un espai al núvol per a la documentació de les persones sense llar

Es posa en marxa el projecte Nidus, una eina que aposta per combatre els problemes d'ansietat de les persones sense casa arran de la pèrdua dels papers que acrediten la seva trajectòria vital

per Marina León, Barcelona, Catalunya | 1 de novembre de 2021 a les 10:00 |
Un infrahabitatge a tocar de la plaça de les Glòries. | Adrià Costa
A Barcelona hi ha un mínim de 3.046 persones que dormen en albergs públics i privats, i 735 que habiten assentaments informals, com ara fàbriques abandonades, segons consta en les dades presentades per la Fundació Arrels. L'aplicació Nidus té l'objectiu d'assegurar un espai al núvol on aquestes persones guardin els seus documents de forma segura i permanent.

L'Ahmed té 23 anys i en fa dos que va arribar a Barcelona, on viu al Jum Hostel amb altres joves extutelats. La seva prioritat és trobar feina i, per fer-ho, necessita tramitar el NIE, pel qual encara ha d’esperar deu mesos, quan complirà tres anys de residència a Espanya. Al Marroc va estudiar per ser soldador, però a Barcelona, de moment, es forma en un curs trimestral de bicicletes. En aquest punt, tenir el padró juga un paper fonamental. "És el punt de sortida per demostrar que estan vivint aquí. Després ja tenen alguna possibilitat de poder accedir a cursos lingüístics, de formació, etcètera. Seguidament, cal intentar que arribi la proposta de treball. Són tres anys en el millor dels casos", explica Oriol Janer, coordinador del projecte Nidus de l'iSocial.


L’iSocial és una fundació que s'encarrega de promoure la innovació de les TIC en el sector dels serveis socials. Fa temps que Toni Codina i Oriol Janer, membres de la fundació, van interessar-se pel sensellarisme a Catalunya i, en concret, pel lloc on aquest col·lectiu guarda els seus documents. Tal com expliquen des d'Arrels, un dels múltiples drets que es vulneren de les persones sense llar és el dret a la propietat privada: les consignes públiques per guardar de forma segura i estable la seva documentació no són una realitat. "En l'àmbit del sensellarisme a Catalunya, perdre la documentació és un dels problemes més importants. Genera conseqüències de tota mena, com ansietat i altres trastorns de salut mental, i una enorme càrrega burocràtica pels professionals socials" afirma el CEO de la Fundació iSocial, Toni Codina. Ferran Busquets, director de la Fundació Arrels, afegeix que, sense documentació, "ningú sap qui ets".

Tot i que encara es troba en vies de desenvolupament, Nidus serà l’aplicació que, segons iSocial, ajudarà els professionals socials i les persones en situació de sensellarisme a "relaxar-se". Tant al mòbil com a l'ordinador, la plataforma servirà perquè tots els tràmits que han començat quedin fixats. "La situació de sensellarisme degrada molt les persones. De vegades comencen un tràmit amb una entitat i la mateixa situació d'ansietat fa que el demanin a quatre entitats més. Això, administrativament, fa boles immenses", remarca Janer. Amb Nidus, els professionals dels serveis socials, a través d'un núvol compartit on la persona penjarà una còpia dels seus documents, podran veure en quin punt es troba l'usuari.


El servei ofert també permetrà contactar fàcilment amb els professionals socials mitjançant un xat i tenir present quines són les seves opcions gràcies a un mapa de punts d'interès personalitzat. "És utilitzar la tecnologia per apropar una relació ja existent entre la persona sense llar i els professionals, a més d'assegurar-los que la seva documentació està custodiada", explica el coordinador del projecte. Preveuen que emprin l'aplicació aquelles persones que ja es troben en contacte amb entitats socials i que viuen en albergs o infrahabitatges, per tal que accedir a ordinadors o carregar el mòbil els sigui possible.

Per guardar la documentació, l'Ahmed ja utilitza una plataforma: Google Drive. "Faig servir Gmail, sé com funciona i faig molts tràmits allà, tinc moltes coses guardades a Google Drive, com ara fotos i papers", explica. Des de La Fundació iSocial, però, creuen que aquestes eines no són útils: "No funcionen en aquest tipus de població, no els serveixen. Primer, per les dificultats de capacitació digital per fer-ho servir; després, perquè són persones que no disposen de correu electrònic, ni número de telèfon. Per tant, no tenen els ingredients bàsics per registrar-se". Els joves migrants conformen una part important del sensellarisme a Catalunya, però, tal com afirma el director d'Arrels, els adults també hi són i "potser no són tan hàbils".


El vincle amb els professionals socials serà l’altra pota de Nidus, segons Janer,. "És una manera fàcil de permetre el contacte entre la persona i el professional, l'aplicació permet enviar missatges sense necessitat que la persona tingui número de telèfon". Aposten per anar evitant la presencialitat, ara que la pandèmia ha jugat un paper tan important en aquestes dinàmiques. "Anem cap a un model on l'atenció remota complementarà l'atenció presencial. En l'àmbit dels serveis socials, però, és encara molt incipient. Nosaltres volem permetre que la presencialitat es pugui anant substituint", explica el CEO d'iSocial.

Per a l'Ahmed, però, la presencialitat és molt important: "Encara tinc dificultats amb l'idioma, i per això prefereixo el cara a cara, ens entenem millor". La comunicació en línia té els seus avantatges, és àgil i eficient, valora Busquets, però per a ell l'atenció social, com a mínim al principi, ha de ser presencial. "És com el metge: si pot ser presencial, sempre és millor", sosté.

És important, tal com fa temps que afirmen des d'Arrels, que apareguin recursos que no se centrin només a cobrir les necessitats bàsiques i que vagin més enllà. Nidus s'allunya d'aquesta urgència per sobreviure. Sabent que la principal preocupació de persones com l'Ahmed és el temps d'espera per aconseguir el NIE, aposten per crear aquestes consignes públiques on desar de manera segura la documentació. No al carrer, sinó al núvol. Per al director d'Arrels, la clau és que el projecte inclogui tota la ciutadania. Si només inclou a les persones en situació de sensellarisme, no és normalitzador

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació