món local

El Fons Català de Cooperació celebra que el 0,7% municipal es mantingui viu

L’organització insta els ajuntaments a augmentar el pressupost a través de la campanya “Defensa la Cooperació. Ens hi va la vida”

per Marina León, Barcelona, Catalunya | 22 d'octubre de 2021 a les 12:40 |
Un projecte de cooperació a l'Àfrica. | ND
El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) ha fet balanç de la campanya "Defensa la Cooperació. Ens hi va la vida" i ho han fet a l'octubre, quan els ajuntaments comencen a elaborar els pressupostos de cara al 2022. Des de l'organització demanen als governs municipals que "vetllin per arribar al 0,7%" destinats a projectes de cooperació i desenvolupament, segons el director de l'entitat, David Minoves.

La campanya encetada aquest any ha tingut com a objectiu evitar que amb la crisi econòmica de la Covid-19 succeís "el que va passar fa 10 anys amb les retallades en cooperació i desenvolupament", explica Minoves. Centrada en 5 eixos (gènere, emergència climàtica, persones refugiades, emergència sanitària i educació) i intentant tombar l'argument de "primer els de casa" la campanya ha aconseguit que aquest 2021 les administracions municipals destinessin gairebé 18 milions d'euros a cooperació amb països en vies de desenvolupament. Minoves ho analitza com una victòria i afirma que "el suport dels municipis pel 0,7% es manté viu".


Isidre Pineda, president del FCCD, avisa que el suport ciutadà a la cooperació és present: "Un 84% dels catalans i catalanes creu que s’ha de donar una resposta global a la pandèmia", afirma. Actualment l’objectiu és arribar al 0,7% d’ingressos destinats i, tot i que existeixen pocs exemples que ho hagin assolit, valoren els esforços i demanen que els ajuntaments escoltin a la ciutadania, ja que "un 60% reclama que s’augmentin les partides per a la cooperació i el desenvolupament", explica Pineda.

“Som conscients que no és fàcil mantenir la cooperació en el discurs polític” assegura el director, però remarca que la cooperació és necessària: “ens hi va la vida”. Des del FCCD tenen exemples de desenvolupament internacionals com ara la construcció d’una escola de secundària i batxillerat a l’extraradi de Dakar i és que, tot i que la campanya acaba aquí, afirmen que “són temes que continuaran sent rellevants en els pròxims anys”.


Yolanda Oquelí, activista ambiental de Guatemala, ha participat en l’acte agraint a la cooperació salvar-li la vida a ella i a la seva família. “No es tracta de diners, es tracta de salvar vides”, afirma Oquelí, que va sobreviure a un atemptat i a la persecució a la qual van sotmetre-la al seu país per lluitar contra les multinacionals que degraden el medi ambient.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació