Maria Sisternas | Francesc Muñoz | Vanesa Freixa | Adrià Costa
4 Reptes Capitals

​El despoblament i la Catalunya buidada, a debat al CaixaForum Lleida

Primera de les quatre jornades del cicle 4 Reptes Capitals, organitzat per NacióDigital, amb Maria Sisternas, Francesc Muñoz i Vanesa Freixa

per NacióDigital
Maria Sisternas | Francesc Muñoz | Vanesa Freixa | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La pandèmia ha monopolitzat l'actualitat del darrer any i mig. Tanmateix, hi ha grans reptes i crisis que afecten tant el nostre país com el conjunt del món que cal abordar amb urgència. Per contribuir a fomentar el debat, NacióDigital organitza el cicle 4 Reptes Capitals.

Consisteixen quatre jornades temàtiques sobre despoblament, emergència climàtica, joves i tecnoètica, així com desinformació i nou periodisme. El primer acte del cicle, que compta amb la col·laboració de la Fundació “la Caixa”, se celebrarà aquest dijous 21 d'octubre al CaixaForum Lleida.

Despoblament i Catalunya buidada


L'equilibri territorial és un debat permanent i sense resoldre al nostre país. Els darrers anys ha continuat el procés de concentració de la població. Barcelona i les àrees metropolitanes han guanyat habitants mentre que comarques d'interior i de muntanya, on l'envelliment és acusat, n'han perdut. Una tendència que, aparentment, la pandèmia ha aturat: pobles i municipis mitjans han guanyat pes a les ciutats. És un miratge? Quin futur té la relació entre Barcelona i el malanomenat “territori”? És correcte parlar de Catalunya buidada? Tenen sentit encara les etiquetes rural i urbà?

Aquestes i altres qüestions s'abordaran en la jornada del dijous 21 d'octubre al CaixaForum Lleida. Per fer-ho, es comptarà amb una conferència de l'arquitecta Maria Sisternas i una conversa entre el geògraf Francesc Muñoz i Vanesa Freixa, il·lustradora i activista rural.

La jornada, que inclou esmorzar, és gratuïtat, però amb reserva prèvia.

Maria Sisternas Tusell (Barcelona, 1981)


Arquitecta per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) i màster en Disseny Urbà i Ciències Socials per la London School of Economics. Entre 2010 i 2015, va ser directora de projectes d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Barcelona. Actualment és responsable de Mediaurban, l'Agència de Continguts Urbans del Grup Mediapro. Redacten projectes d'arquitectura per a habitatges socials, participen en la redacció de diversos treballs urbanístics i desenvolupen solucions innovadores per a ciutats i organitzacions en matèria urbana.
 

 Entrevista a Maria Sisternas: “Hi havia una certa visió territorial, però la realitat ha estat vendre Barcelona».

Francesc Muñoz Ramírez (Conil de la Frontera, 1968)


Doctor en Geografia i professor a la Universitat Autònoma de Barcelona. Les seves línies de recerca se centren la dispersió de la urbanització, les dinàmiques urbanes i metropolitanes així com el paisatge, entre altres. Dirigeix l’Observatori de la Urbanització de la UAB i la col·lecció de llibres Paraula i Paisatge (Àmbit Editorial). També ha dirigit durant quinze anys el programa de màster internacional Master’s Degree in Landscape Intervention and Heritage Management (UAB-MUHBA). Ha publicat llibres com Urbanalización: Paisajes Comunes, Lugares Globales i ha comissariat exposicions com Arquitectures arran d’aigua, entre altres.
 

 Entrevista a Francesc Muñoz: “Redistribuir la població d'una altra manera hauria de ser una de les polítiques de país del segle XXI”.

Vanesa Freixa Riba (Rialp, 1977)


Il·lustradora i activista rural. Es va formar en Belles Arts a Barcelona i, posteriorment, va tornar al Pallars per impulsar diversos projectes de dinamització territorial. Va ser directora de l'Escola de Pastors durant vuit anys i de l’associació Obrador Xisqueta. Des del 2017, instal·lada en una borda a 1.400 metres d'altitud, es dedica a la il·lustració i a la reflexió rural. Ha publicat el conte La Coloma, el Jan-roy i el misteri de Boumort, ha codirigit el documental El no a l'os i col·labora en diversos mitjans. També té un petit ramat d'una desena d'ovelles.
 

 Entrevista a Vanesa Freixa: “Som un país petit, però la Generalitat no coneix el territori”.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

Participació