El Govern acaba amb els concerts a les escoles que segreguen per sexe

"Els centres han d'estar lliures de discriminació", assenyala el conseller Josep Gonzàlez-Cambray; la mesura afectarà per ara 11 centres que separen nens i nenes a les aules a partir del curs vinent

Una aula sense alumnes.
Una aula sense alumnes. | ACN
12 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 14:02h
El Govern ha decidit aquest dimarts acabar amb els concerts a les escoles que segreguen pel sexe. L'encarregat d'anunciar-ho ha estat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en la roda de premsa posterior al consell executiu. "Els centres han d'estar lliures de discriminació", ha remarcat Gonzàlez-Cambray, que ha indicat que el model de segregació "legitima el sexisme" i que, per tant, no ha de formar part de la xarxa concertada d'ensenyament a Catalunya. Els grups afectats són 139, amb 850 alumnes, i la mesura disposa permetrà un estalvi de 15 milions d'euros.

Els concerts decauran a partir del mes de setembre de l'any vinent, que és quan arrencarà el curs 2022-2023. Segons les dades del departament, hi haurà 11 centres afectats. "Com a departament, la no-renovació s'ha de decidir en el moment en què acaben. La decisió de no ampliar presa aquest dimarts és per a les que acaben en segon cicle: ESO, Batxillerat i formació professional", ha apuntat el conseller, que ha indicat que a l'educació primària encara tindrà una vigència fins al curs 2025-2026.

Quins són els 11 centres que quedaran fora del concert a partir de l'any vinent? Són aquests: el Canigó de Barcelona; el Pineda i el Xaloc de L'Hospitalet de Llobregat; el Bell-lloc del Pla i les Alzines de Girona; la Institució Lleida de la capital del Segre; l'escola familiar agrària Campjoliu de L'Arboç; la Institució Tarragona de Reus; La Vall, de Sabadell; i el Viaró i La Farga, de Sant Cugat del Vallès.

Tot i la decisió adoptada aquest dimarts, i malgrat que Gonzàlez-Cambray ha indicat que existeix "aval jurídic" per tirar-la endavant, existeix la possibilitat que sigui tombada als tribunals. "Tenim més cobertura jurídica. A banda de la llei d'Educació, que contempla no concertar centres que segreguen per sexe, també hi ha la nova llei estatal, que insisteix que la per fomentar la igualtat els centres amb fons públics han de promoure la coeducació, i no han de separar per gènere", ha ressaltat el conseller.

A les escoles de primària, ha indicat, es mantenen els concerts de manera cautelar, a l'espera del que dicti la justícia. En el mateix àmbit educatiu, ha ressaltat, caldrà esperar fins d'aquí a com a mínim cinc anys. Pel que fa a l'escola infantil -P-3, P-4 i P-5-, Gonzàlez-Cambray ha remarcat que no hi ha cap escola concertada que segregui per sexe. Aquesta segregació arriba a la primària i també a l'ESO, i també afecta alguns centres en l'ensenyament post-obligatori, ja sigui el batxillerat o la FP.

El conseller també ha anunciat l'aprovació d'una dotació de 284 mentors digitals per impulsar la digitalització a les aules catalanes, tant les públiques com les concertades. Cadascun d'aquests mentors tindrà associats 15 centres. A través de l’acompanyament dels mentors, es capacitarà el professorat en competències digitals en el marc del projecte educatiu del centre, i es durà a terme una formació interna per assolir la competència digital", assenyala la documentacio facilitada per l'executiu.