L'espanyolisme punxa el 12-O a Barcelona

La Guàrdia Urbana situa en 3.700 l'assistència a la mobilització, amb presència de Vox i PP però no de Cs

La capçalera de la marxa.
La capçalera de la marxa. | Gala Espín
12 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 21:22h
Pocs centenars de persones han assistit aquest dilluns a la manifestació espanyolista del 12-O, que ha recorregut el passeig de Gràcia entre el carrer de Provença i la plaça de Catalunya. Malgrat la nodrida presència de Vox i el suport del PP i entitats com Societat Civil Catalana o S'Ha Acabat, la convocatòria ha punxat i no ha aconseguit acostar-se al nivell d'altres anys, quedant-se en 3.700 persones, segons la Guàrdia Urbana. Entre els assistents, això sí, s'han vist nombroses banderes espanyoles i algunes de catalanes i de països llatinoamericans.

A la capçalera hi havia el lema de la mobilització, "Pel que ens uneix: Espanya i la Hispanitat", i la presència dirigents de Vox com Ignacio Garriga i del PP com Josep Bou i el president de Societat Civil Catalana, Fernando Sánchez Costa. Malgrat que formalment Cs hi donava suport, no hi ha assistit cap representants del partit, fet que ha estat criticat per les altres formacions. La marxa s'anava aturant per donar lloc a balls folklòrics de l'Estat i llatinoamericans cada cop que es creuava un carrer.

Amb poc més d'un minut es podia recórrer des de la capçalera fins al final de la manifestació espanyolista, que ha avançat ràpidament cap a plaça Catalunya entre banderes espanyoles i alguns crits contra els indults i contra l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.
 

Pla general dels manifestants al passeig de Gràcia. Foto: Gala Espín


La manifestació ha avançat cap a plaça Catalunya amb música al capdavant i un bloc de Vox que proferia crits com "España no se vota, se defiende" i lluïa cartells d'"Orgullo 1492" en relació amb la conquesta d'Amèrica.

Els opositors al govern cubà s'han unit davant del consolat del seu país a la manifestació del 12-O i han cantat i ballat davant la capçalera, davant l'atenta mirada de Garriga i altres dirigents espanyolistes.

La mobilització ha finalitzat amb la lectura del manifest a un lateral de plaça de Catalunya. Aquest cop els organitzadors no han intentat omplir-la tota i, de fet, només unes desenes de persones han arribat a aquest punt. A l'entorn de la plaça, de fet, entitats i partits espanyolistes han instal·lat carpes durant tot el dia.

Javier Megino, de Catalunya Suma, ha admès que tenen pocs recursos ("fem el que podem") i, a l'inici de l'acte final de la manifestació, ha volgut homenatjar la patrona del Pilar, la figura de la qual ha demanat que pugessin a la tarima des d'una carpa.

Finalment, Estudiants pel Canvi ha llegit el manifest unitari de la mobilització, en què s'ha exigit respecte als "símbols, llengua i legalitat de tots els espanyols". La convocatòria ha acabat amb l'himne espanyol, mentre membres de Vox activaven pots de fums de color verd i amb els colors de la bandera espanyola, essent de nou els principals protagonistes d'una mobilització poc reeixida.