El TSJC avala el passaport Covid per accedir a l'oci nocturn

La mesura entra en vigor aquesta mitjanit i dins dels locals serà obligatori l'ús de mascareta, l'aforament estarà limitat al 70% i es podrà ballar en totes les zones

Diversos joves davant d'una discoteca
Diversos joves davant d'una discoteca | Europa Press
07 d'octubre del 2021
Actualitzat a la 13:14h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat la fórmula del Govern de reobrir l'oci nocturn amb el passaport Covid. La mesura es va aprovar dimarts i entrarà en vigor la mitjanit de divendres. Dins dels locals, segons detalla la resolució del Procicat, serà obligatòria la mascareta, es podrà ballar en totes les zones i l'aforament estarà limitat al 70%. La gran novetat, però, i el punt que accepta la sala contenciosa, és l'ús del certificat Covid per poder accedir als establiments. La Fiscalia també s'hi ha mostrat favorable.

El tribunal considera que el passaport Covid és una mesura "idònia, necessària i proporcional" per poder reobrir un sector econòmic molt perjudicat per la pandèmia i alhora no vulnera greument els drets fonamentals dels usuaris. També té en compte la reducció de les dades d'incidència de la Covid en les últimes setmanes, sobretot en els sectors més joves.

En una interlocutòria de vuit pàgines, els magistrats de la secció tercera de la sala contenciosa-administrativa avalen la mesura basant-se en les xifres pandèmiques aportades per l'Agència de Salut Pública de Catalunya, i també tenint en compte la sentència del Tribunal Suprem que al setembre va avalar el passaport Covid per a les discoteques de Galícia.

El passaport Covid pivotarà a través del web VerificaCOVID.gencat.cat. Segons detalla la Generalitat, es tracta d'una eina que permet verificar que els certificats Covid emesos pels estats membre de la Unió Europea i pel Regne Unit són vàlids. La resolució del Govern -avalada del TSJC- estableix que la persona haurà de presentar, en digital o en paper, el codi QR del seu certificat Covid, que es pot descarregar aquí. Els responsables del local el validaran amb la càmera de l'aplicació.

Es podrà accedir al establiments d'oci nocturn amb tots els supòsits en què es genera el certificat Covid. Això vol dir que hi podran entrar aquells que tinguin la pauta completa de la vacunació, que hagin passat la malaltia en els últims mesos, o que tinguin alguna prova diagnòstic de resultat negatiu feta amb un màxim de 72 hores si és PCR o 48 hores si és test d'antígens. Aquests primers dies el procés de validació a farà a través d'una web abans de llançar l'aplicació en les properes setmanes.  

El sector celebra la decisió
Les patronals de l'oci nocturn Fecalon, el Gremi de Discoteques de Barcelona i Fecasarm han celebrat l'anunci del Govern de permetre la reobertura de les discoteques, com un pas més per a tornar a la normalitat, després de 535 dies de tancament total i pèrdues per valor de més de 6.000 milions d'euros. El sector espera que aquesta mesura, de retruc, "posi fi d'una vegada" als botellots, que s'han "cronificat" pel "retard en la flexibilització de restriccions". Amb tot, han avisat de la dificultat de controlar l'ús de mascareta.

Una eina a tenir en compte en futures onades
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que en cas que hi hagi noves onades que forcin a prendre mesures per reduir la interacció social, l'ús del certificat Covid "ha de permetre no prendre mesures massa restrictives". Així ho ha dit al ple del Parlament en el marc de la seva compareixença per explicar la situació de la pandèmia. En cas que sigui necessari, Aragonès ha dit que el Govern tornarà a prendre decisions però també ha afegit que ara hi ha "eines noves" que han de permetre "fer-ho diferent". Per la seva banda, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha deixat clar que el certificat Covid ara quedarà "restringit" a l'oci nocturn.