El PP de Casado surt de la convenció entregat a l'eix Aznar-Ayuso

La cúpula popular deixa de banda la via centrista i situa la mà dura amb Catalunya al centre de l'estratègia; mentrestant, el PSOE acusa els populars d'escorar-se cap a l'extrema dreta

Casado saludant els seus partidaris a València.
Casado saludant els seus partidaris a València. | Europa Press
04 d'octubre del 2021
Actualitzat a la 13:44h
Si Pablo Casado busca un rumb, sembla clar que l'ha trobat a la dreta, no pas al centre. Després d'una setmana de convenció, que va culminar en un míting a la plaça de braus de València aquest diumenge, el PP enfila el curs polític més ancorat a la dreta. El símbol més clar d'això va ser el protagonisme de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, de viatge als EUA, que va estar especulant fins al darrer moment sobre la seva presència en la trobada conservadora. Ayuso manté un pols descarnat amb Génova per coronar la seva victòria a Madrid amb el ceptre del control del partit a la Comunitat, pretensió a la qual es resisteix Casado.

Els populars han començat aquesta setmana amb el ressò del discurs de Casado, que es va "comprometre" a dur el president Carles Puigdemont davant del Tribunal Suprem, mentre alguns assistents entonaven el "Puigdemont, a presó!". El discurs dur de Casado contra l'independentisme i el compromís per un "constitucionalisme militant" va corroborar el que s'havia anat tastant al llarg de tota la convenció. A Génova han fet números i creuen que només tornaran a la Moncloa si es fan forts en una dreta dura, per deixar el menor espai possible a Vox.    

Des del PSOE, s'acusa els populars d'haver-se decantat clarament cap a l'extrema dreta. Aquest dilluns, el portaveu socialista al Congrés, Héctor Gómez, ha atacat durament els populars per deixar enrere la moderació i seguir una "deriva" que es fa palesa en les sessions del Congrés a base de crispació i "interrupcions constants". Segons el portaveu socialista, "el PP de Casado no respecta les regles democràtiques i no està fent oposició al govern, sinó a Espanya". Per la seva banda, Eva Granados, portaveu de la comissió organitzadora del proper congrés del PSOE, ha dit que el PP representa "una dreta carca escorada cap a la ultradreta" i ha furgat en el fet que de prop de cent ponents que han intervingut en la convenció, només 25 eren dones i que "la intervenció de Sarkozy gairebé se solapa amb la seva condemna per corrupció". 

En l'encontre també hi van participar exponents de les altres sensibilitats del partit, des de l'expresident Mariano Rajoy a barons amb pes territorial significatiu, com l'andalús Moreno Bonilla o el gallec Núñez Feijóo. Però van ser els missatges llançats per l'expresident José María Aznar i la figura d'Ayuso els que van imposar-se.

Les apel·lacions contínues a la "moderació" per part de Casado i els principals dirigents del partit, com les referències al PP europeu i al lligam amb la democràcia cristiana europea no són prou consistents per equilibrar el missatge central del PP. Per molt que intervinguin personalitats com l'expresident de la Comissió Europea, Durao Barroso, fent costat al PP, les consignes de Casado es llancen mirant sempre de reüll a Santiago Abascal.

El míting a la plaça de braus de València va ser un bany de masses i en aquest sentit els populars van sortir animats de la convenció. Però el PP no ha tingut massa sort en altres aspectes. Dues de les figures internacionals més destacades que hi van participar van dur amb elles males notícies. L'expresident francès Nicolas Sarkozy va ser imputat l'endemà de fotografiar-se amb Casado per suposat finançament il·legal d ela seva campanya electoral. El colombià Andrés Pastrana, que va desfer-se en elogis a Casado, va aparèixer en els Papers de Pandora dos dies després.

Notar l'alè de la dreta extrema    
Els dirigents i quadres del partit s'han llançat a destacar l'"èxit" de la convenció, però és evident que senten la pressió dels postulats més a la dreta. I no tots s'hi troben còmodes. El president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ha valorat molt positivament la convenció, subratllant la idea que el partit "vol aglutinar tot el que hi ha a la dreta del Partit Socialista". Fernández ha negat que el partit s'hagi escorat més a la dreta i molt menys que s'hagi acostat a Vox. Alejandro Fernández ha recordat que Vox defensa la il·legalització dels partits nacionalistes i acabar amb les autonomies, mesures que mai ha propugnat el PP, que ha desmarcat de la dreta populista: "A la convenció no han intervingut Le Pen ni Salvini", ha dit.

Sobre les afirmacions d'Aleix Vidal-Quadras contra l'estat de les autonomies, el president dels populars catalans ha assegurat que respecta molt l'exdirigent del PP -i fundador de Vox-, però que hi discrepa clarament. Sobre els crits de "Puigdemont, a presó" que es van escoltar durant la convenció, Fernández li ha tret importància: "La gent ha de tenir la pell menys fina".