L'Audiència Nacional es queda la peça del Tsunami Democràtic de l'operació Volhov

L'Audiència de Barcelona desestima els recursos de les defenses i la Fiscalia, que s'oposaven a la decisió del jutge Aguirre i denunciaven vulneració de drets

L'exconseller d'ERC Xavier Vendrell a la Ciutat de la Justícia
L'exconseller d'ERC Xavier Vendrell a la Ciutat de la Justícia | ACN
29 de setembre del 2021
Actualitzat a les 19:31h
L'Audiència de Barcelona ha confirmat la decisió del jutge Joaquín Aguirre d'enviar la part de l'operació Volhovque fa referència a Tsunami Democràtic a l'Audiència Nacional, segons ha avançat eldiario.es. Els magistrats han acordat això malgrat l'oposició de la Fiscalia, que considera que el jutge no havia argumentat prou bé la decisió i vulnerava drets dels investigats. Aquesta peça concreta de l'operació Volhov afecta Xavier Vendrell, David Madí, Oriol Soler, Jaume Cabaní, Josep Campmajor, Marta Molina i Josep Lluís Alay.

Aguirre va decidir al juny enviar a l'Audiència Nacional la causa contra Tsunami Democràtic. El magistrat Manuel García Castellón -que fa uns dies va processar per terrorisme els CDR de l'operació Judes i que ja fa temps que investiga les protestes post-sentència- situa els investigats en la direcció i organització de Tsunami i creu que aquesta organització comptava amb una estructura organitzativa. Per això va sol·licitar al jutjat d'instrucció 1 de Barcelona, que pilota l'operació Volhov, que li enviés tota la documentació i les proves trobades per part de la Guàrdia Civil. 

Les defenses es van oposar a aquesta decisió i el fiscal anticorrupció Fernando Maldonado hi va dunar suport. En un contundent escrit, el fiscal va retreure a Aguirre no argumentar bé la decisió d'inhibir-se del cas i de vulnerar drets dels investigats, i també va criticar al magistrat García Castellón que no expliqués perquè havia decidit quedar-se la causa. No és la primera vegada que Aguirre i la Fiscalia xoquen per com el jutge de Barcelona porta la instrucció de la causa.

Finalment, però, l'Audiència de Barcelona ha donat la raó al magistrat. Nega que s'hagin vulnerat drets i hi ha "indicis" els investigats formarien part de l'estructura organitzativa de Tsunami i participarien "de manera principal en les activitats delictives organitzades i encaminades a la mobilització de la massa social independentista". El jutge García Castellón fa dos anys que investiga Tsunami Democràtic per terrorisme en una causa que encara és secreta.

L'operació Volhov va esclatar l'octubre de l'any passat amb diverses detencions i escorcolls de la Guàrdia Civil. La causa original va néixer l'any 2016 a partir d'una causa de suposada corrupció a la Diputació de Barcelona durant el mandat de Convergència. Un dels implicats era el responsable de relacions internacionals del partit, Víctor Terradellas. A partir de trucades que se li van intervenir, el jutge va obrir una altra macrocausa, en aquest cas l'operació Volhov, que després de molts mesos en secret es va fer pública l'octubre de l'any passat i que té diverses peces que continuen en mans del jutge Aguirre.